INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela izgradnja pešačke pasarele na Kalemegdanu

29.09.2017. | Beoinfo

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je da su juče (28.09.2017) počeli radovi na izgradnji pešačke pasarele kojom će se ostvariti veza Velikog stepenišnog silaza i Savskog keja.

- Juče u toku dana kontaktirao sam izvođače radova na ovom važnom projektu koji treba da omogući bezbedan prelazak preko frekventne ulice i železničke pruge i zamolio ih da radove organizuju tako da ne ometaju korišćenje biciklističke staze na ovom potezu. Na taj način uvažićemo opravdane primedbe bicklista, a radovi će teći svojim tokom ne ugrožavajući zadate rokove - rekao je Vesić.

On je dodao da će ovaj objekat povezati Beogradsku tvrđavu i pešačku zonu sa šetalištem duž Save i Dunava.

- Takođe, izgradnjom pešačke pasarele omogućiće se bezbedan prelazak preko frekventne ulice i železničke pruge. Vrednost ugovorenih radova sa izradom tehničke dokumentacije je 214 miliona dinara, a posao je podeljen u dve faze, s obzirom na to da se radi o više prostornih celina - rekao je Vesić.

Slika. Pešačka pasarela na Kalemegdanu (foto. CIP, preuzeto sa www.beobuild.rs)

U prvoj fazi je, kako je rekao,  zajedno sa izgradnjom pešačke pasarele, predviđeno uređenje platoa i prostora ispod pasarele i oko nje, a rok je 270 dana od uvođenja izvođača u posao.

- U drugoj fazi realizacije pristupiće se uređenju slobodnih površina Savskog šetališta, kao i staze na padini Beogradske tvrđave. Za ovaj deo posla izvođaču je određen rok od 150 dana od uvođenja u posao. Dve faze radova će obezbediti efikasnost i racionalnost projekta u vreme izgradnje, ali i posle izgradnje, tokom upotrebe - objasnio je gradski menadžer.

Prema njegovim rečima, pasarela se gradi prema idejnom rešenju Mosta na Kalemegdanu, koje je izradilo JP Beogradska tvrđava 2008. godine, a rešenje je 2015. implementirano u gradski projekat IME, u okviru pešačke zone Knez Mihailove ulice.

Pešačku pasarelu od Savskog keja do rova Beogradske tvrđave čine dve celine. Prva je rampa sa liftovskom kulom i skulpturom na vrhu, a druga pešački most, koji prelazi iznad kolske i železničke saobraćajnice i završava se stepeništem koje vodi do kote u podnožju Velikog stepenišnog silaza Beogradske tvrđave. Pešački most ima još dve pešačke grane, dva kratka čelična mosta, koji ga povezuju sa parkingom na krovu Beton hale i sa zelenom padinom na obodu Beogradske tvrđave. Postojeće čelično stepenište kojim se silazilo na šetalište sa bočne strane hale, ruši se, a zadržaava se stepenište koje je pozicionirano na glavnoj fasadi hale.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


PIRAMIDA
PIRAMIDA
SREMSKA MITROVICA
www.piramidasm.rs

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;