INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Tržište nekretnina u Beogradu: Grade se veći stanovi, garsonjere odlaze u zaborav

05.12.2023. | RTS

Prema podacima o izdatim građevinskim dozvolama od januara do septembra, Beograd bi trebalo da dobije više od 8.000 novih stanova. Sa prosečnom površinom od 73 kvadratna metra, ovi stanovi su usmereni prema kupcima sa većim budžetom, dok su za prosečnog kupca preskupi.

Nekretnine

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Kako RTS navodi, investitori se sve više fokusiraju na izgradnju većih stanova, često preko 100 kvadratnih metara, dok manji stanovi, poput garsonjera, postaju retkost. Ovaj trend ukazuje na tržišnu orijentaciju prema dobrostojećim kupcima, ostavljajući manje prostora za pristupačnije opcije.

Razlike u gradnji po opštinama

Prema rečima Dobrinke Tošić, načelnice urbanizma, u Beogradu, svaka šesta građevinska dozvola izdata je u opštini Surčin, koja doživljava intenzivan razvoj i privlači investitore. Nasuprot tome, u opštinama Stari Grad i Rakovica izdaje se manje od 10 dozvola mesečno.

Manjak kvalitetnih stanova

Agentkinja za nekretnine Katarina Lazarević navela je za RTS da tržište nekretnina u Beogradu pati od nedostatka stanova, naročito kvalitetnih, kako novogradnje, tako i starogradnje. Ovo je rezultiralo smanjenjem prometa nekretnina, ali se smatra znakom stabilizacije tržišta nakon povećane aktivnosti tokom pandemije COVID-19.

Uticaj kamatnih stopa na stambene kredite

Visoke kamatne stope dovele su do smanjenja broja stambenih kredita za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Očekuje se da će kamate početi da padaju u drugoj polovini sledeće godine, što bi moglo dovesti do blagog pada cena najskupljih nekretnina i stabilizacije cena ostalih.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;