PRIJAVA-468X60-BANNER

EIB odobrava zajam od 85 miliona EUR za obnovu puteva B reda u Srbiji

18.10.2023. | eKapija

Srbiji je odobren zajam Evropske investicione banke (EIB) od 85 miliona EUR za rehabilitaciju i unapređenje bezbednosti puteva B reda, a Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o potvrđivanju nedavno potpisanog finansijskog ugovora sa EIB-om.

Održavanje puteva

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Zajam predviđa period otplate od 15 godina, uz četiri godine počeka, navodi portal eKapija. Sredstva će biti isplaćena u maksimalno 17 tranši, pri čemu je minimalni iznos tranše 5 miliona EUR. Krajnji rok za iskorišćenje ovih sredstava je 31. decembar 2026, s mogućnošću produžetka.

Ovaj projekat ima za cilj da podrži Srbiju u obnovi nacionalne putne mreže, olakša drumski saobraćaj i poveća bezbednost na putevima. Takođe, projekat će doprineti boljem upravljanju putnom mrežom i efikasnijem izvođenju radova.

Vredno je napomenuti da je 2013. godine već potpisan finansijski ugovor između Srbije i EIB-a u iznosu do 100 miliona EUR. Međutim, zbog nepredviđenih okolnosti, poput poplava 2014. godine i pandemije korona virusa, kao i rasta cena na tržištu, inicijalno predviđena sredstva nisu bila dovoljna za potpunu realizaciju projekta. Stoga je bilo neophodno obezbediti dodatna sredstva.

Ovim zajmom će se finansirati radovi na jačanju kolovozne konstrukcije, proširenju kolovoza, obnovi objekata, saobraćajne signalizacije i poboljšanju upravljanja na skoro 50 deonica širom zemlje.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Tanja 24.11.2023.
Čini mi se da ne bi bila loša ni kombinacij...
DARKO 06.11.2023.
Na svake 2 godine ili pred izbore ista prič...
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...

;