INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Privode se kraju radovi na staničnoj zgradi u Prokopu

25.08.2023. | eKapija

Otvaranje nove zgrade železničke stanice Beograd Centar najavljeno je za 20. oktobar, pa je preduzeće Infrastruktura železnice Srbije raspisalo javnu nabavku za tehnički pregled izvedenih radova.

Prokop

Stanična zgrada (Foto: Urbanistički centar d.o.o. Beograd)

U okviru kompleksa železničke stanice Beograd Centar nalaze se stanična zgrada, parking i prateći poslovno-komercijalni sadržaji, a izgradnja se odvija kroz javno-privatno partnerstvo Republike Srbije i Railway City d.o.o. Beograd i to tako što država ulaže zemljište i omogućava gradnju na delom izgrađenim objektima i na parcelama koje su u njenom vlasništvu, a privatni partner pribavlja svu dokumentaciju neophodnu za izdavanje građevinske dozvole i upotrebne dozvole i finansira izgradnju (zajednička izgradnja).

Kako podseća portal eKapija, urbanističkim projektom za izgradnju u okviru kompleksa železničke stanice Beograd centar, koji je izradilo preduzeće Urbanistički centar d.o.o. Beograd, predviđeno je da kompleks obuhvati staničnu zgradu, poslovni park i garažu.

Staničnu zgradu čine dva korpusa, između kojih je veliki natkriveni plato, dizajniran tako da odaje utisak gradskog trga. S obzirom da je kompleks izmešten iz centralnog gradskog jezgra, trg bi svojim prostranstvom i panoramskim vizurama, trebalo da pruži osećaj posetiocima da su stigli u glavni grad.

Poslovni park čini deset nezavisnih jedinica (objekata) kojima se pristupa sa platoa odignutog od nivoa ulice (+2,0m) i odvojenog od glavnog pristupa železničkoj stanici. Plato je osmišljen kao ozelenjeni park u poslovnoj zoni kompleksa i programom obuhvaćen kao multifunkcionalni prostor, namenjen različitim komercijalnim sadržajima, navodi eKapija.

Javna garaža, kapaciteta 540 parking mesta, smeštena je kao nezavisni objekat, uz objekte poslovnog parka, sa pristupom bočno, iz interne ulice. Pristup garaži ne ometa pristup staničnoj zgradi i lako je dostupan. Uz interne saobraćajnice pojektom su predviđena parking mesta na otvorenom. Sa frontalne strane kompleksa 88 parking mesta obezbeđeno je za funkciju železničke stanice, a uz bočne i zadnju stranu ploče na koti 105,5, predviđeno je 266 parking mesta za poslovno‐komercijalni kompleks.

Vrednost izgradnje stanične zgrade, prema trenutnim procenama, iznosi 17 mil EUR.

Tender za tehnički pregled izvedenih radova otvoren je do 8. septembra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;