IZOLACIJA-468X60-BANNER

U Lisabonu nagrađeni studenti arhitekture

07.07.2023. | Gradjevinarstvo.rs

U Lisabonu je održano 18. međunarodno takmičenje "Architecture Student Contest" u organizaciji kompanije Saint-Gobain, na kojem su učestvovali predstavnici više od 167 univerziteta iz 30 zemalja.

Izložba radova iz celog sveta

Izložba radova iz celog sveta (Foto: Saint-Gobain)

Zadatak koji je trebalo da realizuju je renoviranje postojeće zgrade koja će se koristiti za aktivnosti iz oblasti kulture i razvoj projekta nove stambene zgrade i izrade urbanističkog projekta prizemnog javnog prostora koji povezuje dva objekta.

Cilj takmičenja je razvoj projekta koji ima pozitivan uticaj na pojedince i planetu u celosti. Zgrada je trebalo da bude energetski visokoefikasna, sa niskom emisijom ugljenika tokom životnog ciklusa i da doprinese dobrobiti stanara stvaranjem zdravih i udobnih životnih prostora.

Ove godine Srbiju je predstavljala Iva Živković, a žiri je bio veoma impresioniran visokim kvalitetom projekata koje su studenti predložili. Nagrađeno je 5 radova.

Dobitnici nagrada

Dobitnici nagrada (Foto: Saint-Gobain)

Prva nagrada je pripala projektu "Green Wave" i studentima Se Kvang Kim, Hiemin Na i Iani Kim iz Južne Koreje. Drugu nagradu je dobio projekat "The contemporary Pombalina house" tima koji su činili Marijana Sousa i Rafael Gonsalves iz Portugalije, dok je treću nagradu osvojio projekat "The Warehouse" tima iz Meksika (Alehandro Gutierez i Injigo Artigas).

Specijalna nagrada "Dwellings in Memory" pripala je studentima iz Kolumbije Končiti Eskobar i Rakel Bernal, a studentsku nagradu pod nazivom "Yellow" poneli su Magdalena Kazulak i Konstancja Staniecka iz Poljske.

Podsećamo da je takmičenje započeto 2004. godine u Beogradu, sa ciljem da studenti arhitekture, inženjeringa i dizajna budu inspirisani novim rešenjima na projektima zasnovanim na stvarnim potrebama naselja ili grada u segmentu održive gradnje, stvarajući životne prostore uz poštovanje planete i dobrobiti stanovnika.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;