INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zanati koji donose dobru zaradu sve interesantniji đacima

06.07.2023. | Nova.rs

Upis u srednje škole u Srbiji je završen, a među zanimanjima koja su privukla najveću pažnju mladih je zanat keramičara. Građevinska škola na Zvezdari je ove godine upisala čak 23 učenika na smeru za keramičare, što je dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu kada je upisano samo 11 učenika. Direktor škole Rade Zejak izrazio je zadovoljstvo ovim trendom, ističući da je posao keramičara "zlata vredan" i da je ova godina definitivno bolja od prošle kada je interesovanje za pojedine obrazovne profile bilo izuzetno slabo.

Veliko interesovanje za smer keramičara

Veliko interesovanje za smer keramičara (Foto: Pixabay)

Keramičari su postali izuzetno traženi u Srbiji, a na to ukazuje i njihova zarada. Prosečna mesečna zarada keramičara u Srbiji kreće se između 2.000 i 3.000 evra, što je za Novu potvrdio i profesor Mileta Petrović koji predaje praktičnu nastavu učenicima na ovom smeru. Prema njegovim rečima, keramičara "nema ni za lek", a prošle godine je na ovaj smer upisano samo 13 učenika, iako je kvota bila 30.

Pored keramičara, veliko interesovanje vlada i za smer rukovaoca građevinskom mehanizacijom, odnosno bageriste. Ovo zanimanje je učenicima privlačno zbog dobre zarade i velike potražnje za radnicima, pa se prijavljuje duplo više đaka nego što škola može da primi.

Sa druge strane, interesovanje za montera suve gradnje je veoma slabo, kao i za tesare, zidare i armirače. Samo dvoje učenika se prijavilo na smer za armirače, pa će morati da budu usmereni na druge profile.

Direktor Zejak naveo je za Novu da je odeljenje električara skoro popunjeno, kao i da je upisano čak 17 budućih dekoratera. Prethodne godine su morali da spajaju keramičare i dekoratere u jedno odeljenje, ali sada će imati posebna odeljenja za svaki smer.

Najveće razočaranje ove godine svakako je mali broj zainteresovanih budućih srednjoškolaca za montere suve gradnje - samo 14 učenika upisalo je ovaj smer, dok su očekivanja nastavnika praktične nastave na ovom smeru i direktora bila veća.

- Nekada roditelji pomisle da će im deca biti fizikalci, kako najčešće kažu, ali to nije tačno. Učenici monteri suve gradnje uče osnovne radne operacije vezane za suvu gradnju, a to je montiranje spuštenih plafona, pregradnih zidova i obloga od gipsanih ploča u enterijerima. Oni koji se odškoluju za majstore rade stručne poslove i kako vreme napreduje, oni vrlo brzo postaju poslovođe minimum, a preduzetnici vrlo često, rekao  je za Novu profesor na smeru monter suve gradnje Petar Rakas i dodao da je plata za ova zanimanja preko 120.000 dinara.

Posebna pogodnost ove škole su stipendije i krediti, a tu su i učenički domovi, pa direktor Zejak ističe da je roditeljima ekonomski isplativo školovanje budućeg zanatlije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;