INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela izgradnja kompleksa za EXPO 2027

26.06.2023. | RTS

Uskoro će se intenzivno raditi na izgradnji izložbenog kompleksa za potrebe specijalizovane izložbe EXPO 2027 čiji je domaćin Beograd. Kompleks će se prostirati na 113 hektara, južno od nacionalnog fudbalskog stadiona koji je takođe planiran u Surčinu, između beogradske obilaznice i auto-puta "Miloš Veliki".

Oko 100 zemalja će imati svoje izložbene prostore

Oko 100 zemalja će imati svoje izložbene prostore (Foto: Ministarstvo finansija)

Radovi su već počeli, a uz nacionalni fudbalski stadion tu će biti izgrađene sajamske hale, paviljoni, smeštajni kapaciteti, komercijalni objekti, a sve to treba da bude dobro povezano sa centrom grada i aerodromom, pa je neophodna i dobra infrastruktura, navodi RTS.

Gradski urbanista Marko Stojčić rekao je za RTS da je teren u Surčinu raščićen i da je počela izgradnja infrastrukture.

"Neki deo je već izgrađen, neke pristupne saobraćajnice su već izgrađene, neke su u toku izgradnje, u suštini je to petogodišnji posao. Ono što sledi je dalje raščišćavanje i nasipanje terena, pošto treba da se podigne nivo na kome će biti izgrađeni objekti. Ovde gde se sada nalazimo, gde je kamp za izvođače radova, počinje i kompleks nacionalnog stadiona u okviru koga će se naći i budući sajamski prostori, konkretno prostor u okviru koga će biti i Ekspo", rekao je Stojčić.

On je naglasio da je taj prostor neophodno dobro povezati sa gradom.

"To je nešto što smo i dokazivali u okviru naše kandidature koja je trajala preko godinu dana pred organima koji su nam i dodelili ovaj Ekspo. Dokazivali smo dobru povezanost, dokazivali smo pre svega da ćemo moći da izvedemo ovo u tom roku, pošto je ovo jako veliki događaj i ne možemo da se igramo time da li ćemo stići ili nećemo stići. Tako da smo u odnosu na druge konkurente bili u prednosti jer smo već krenuli radove", naveo je Stojčić.

Predviđeno je oko 70.000 kvadrata sajamskog prostora

Predviđeno je oko 70.000 kvadrata sajamskog prostora (Foto: Ministarstvo finansija)

Gradski urbanista je rekao da će biti izmena u arhitektonskom smislu i da će uzeti u obzir sugestije koje su dobili.

"Mi  ćemo sada malo da ulepšavamo arhitekturu, da razrađujemo svaki od pojedinačnih objekata, napomenuću da ih ima sedam, površine između devet i jedanaest hiljada kvadrata je svaki od njih, znači ukupno oko 70.000 kvadrata sajamskog prostora, gde će se i održavati Ekspo, očekujemo oko 100 zemalja koje će imati svoje izložbene prostore u okviru tih objekata. Na kraju tog kompleksa će se nalaziti četiri paviljona vezana za samu temu i centralni srpski paviljon koji će naravno obrađivati tu temu", rekao je Stojčić za RTS.

Dodao je da će se između objekata nalaziti veliko šetalište sa kafićima, restoranima i nekim instalacijama koje će se nalaziti u tom spoljnom prostoru i sve to kasnije treba da posluži kao možda najvažniji balkanski sajamski prostor.

Prema njegovim rečima, cilj je da objekti budu energetski efikasni i održivi i da se koriste i nakon velikog događaja, pošto se dešavalo da takvi kompleksi zamru nakon održavanja izložbe.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;