INFONET-468X60-BANNER

Koncertna dvorana Beogradske filharmonije: Podnet zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu

26.05.2023. | eKapija

Povodom najavljene izgradnje Koncertne dvorane Beogradske filharmonije na području gradske opštine Novi Beograd, Ministarstvo za javna ulaganja, kao nosilac projekta, podnelo je Sekretarijatu za zaštitu životne sredine zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje nacionalne koncertne dvorane. Projektom je planirana gradnja objekta kulture od nacionalnog značaja, spratnosti Po+Su+P+5, ukupne BRGP površine 57.911m2.

Nova koncertna dvorana biće smeštena na Novom Beogradu

Nova koncertna dvorana biće smeštena na Novom Beogradu (Foto: UNDP / Amanda Levete Architects)

Podsetimo, na međunarodnom konkursu za idejno rešenje Koncertne dvorane Beogradske filharmonije pobedio je studo Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona.

Prema pobedničkom projektu, Koncertna dvorana će u svom sastavu imati četiri glavna koncertna prostora - veliku simfonijsku koncertnu dvoranu sa 1.600 mesta, kamernu dvoranu sa 400 mesta, kreativni centar sa studijom i podijumsku spoljnu scenu, navodi eKapija.

Četiri koncertna prostora treba da okružuju javni društveni prostor koji će formirati središte koncertne dvorane, razloženo na dva nivoa povezana sa parkom spolja. Zajednički pomoćni i produkcijski sadržaji, uključujući komercijalni i logistički deo, biće locirani ispod društvenog prostora.

Na podzemnom nivou je predviđena jednoetažna javna garaža sa 325 parking mesta.

U postojećem stanju na lokaciji nalaze se temelji započetog Muzeja revolucije, čije je uklanjanje predviđeno, piše eKapija.

U suterenu severoistočni deo osnove prema Bulevaru Nikole Tesle je otvoreni javni prostor. Ovde se nalazi ulaz, glavni nivoi podijuma i studio koji se nalazi u okviru kreativnog centra. Ovde su smešteni i ostali sadržaji kao što su kafići, biletarnice, garderobe, toaleti, prodavnice. Veći deo plana suterena prepušten je prostorima u pozadini koji opslužuju četiri koncertna prostora, uključujući namenski ulaz za umetnike, svlačionice, prodavnice muzičkih instrumenata i druge tehničke zone.

Velika simfonijska dvorana moći će da primi 1.600 gledalaca

Velika simfonijska dvorana moći će da primi 1.600 gledalaca (Foto: UNDP / Amanda Levete Architects)

Prizemlje ima tri javna ulaza smeštena između koncertnih prostora. Ovaj nivo je otvoreni javni prostor koji omogućava publici pristup koncertnoj i kamernoj dvorani. Tu će se nalaziti barovi, toaleti, prodavnice. Kreativni centar obuhvata sadržaje kao što su radionice za popravku instrumenata i prateće maloprodaje muzičkih potrepština, igralište pod nadzorom i arhivski muzej. Iza Studija će se nalaziti kancelarije sa pogledom na park.

Na prvom spratu četiri volumena su potpuno odvojena. Kreativni centar obuhvata kancelarije okrenute ka parku i prostorije za vežbanje koje gledaju na centralni društveni prostor. U okviru Koncertne dvorane je prvenstveno balkonski foaje prostor sa toaletima i šankom. Na ovom nivou postoje i dodatne svlačionice za gostujuće orkestre. Kamerna dvorana nema mesta za sedenje na ovom nivou i on služi samo za pristup tehničkom balkonu.

Na drugom spratu je restoran kreativnog centra sa sopstvenom krovnom terasom okrenutom prema Velikom ratnom ostrvu. Koncertna dvorana, kao i na prvom spratu je oivičena još jednim balkonskim foajeom, sa šankom i toaletima, ali obuhvata i VIP salon.

Najviši balkonski foaje Koncertne dvorane je na trećem spratu, a ostali nivoi, delom treći i ceo četvrti i peti sprat, su predviđeni za tehničke prostorije, prostorije sa mašinskom opremom i slične zone gde nije dozvoljen slobodan pristup, piše eKapija.

U suterenu je predviđen otvoreni podijum

U suterenu je predviđen otvoreni podijum (Foto: UNDP / Amanda Levete Architects)

Naručilac projekta je UNDP (Program Ujedinjenih nacija za razvoj), a Ministarstvo za javna ulaganja, preko angažovanog lokalnog partnera na projektu, Zabriskie Studio iz Beograda, poverio je izradu Zahteva za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu preduzeću ECOlogica URBO d.o.o. iz Kragujevca.

Rok za javni uvid i dostavljanje mišljenja o zahtevu nosioca projekta je 8. jun 2023. godine.

Kako portal eKapija navodi, nedavno je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) raspisao tender za projektovanje i izvođenje geoloških istraživanja radi definisanja hidro i geotermalnih resursa (podzemne vode i petrogeotermalni resursi) kao obnovljivih izvora energije za korišćenje u sistemima za grejanje, klimatizaciju i hlađenje nove koncertne sale Beogradske filharmonije.

Koncertna dvorana će se nalaziti pored Palate Srbija za koju su već vršena geološka istraživanja podzemnih voda za različite namene.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


LHR
LHR
NOVI BEOGRAD
www.lhr.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;