IZOLACIJA-468X60-BANNER

Predstavljeno idejno rešenje nove zgrade Beogradske filharmonije

14.06.2022. | RTS

Amanda Levit, pobednica arhitektonskog konkursa za novu zgradu Beogradske filharmonije, predstavila je idejno rešenje novog doma orkestra.

Idejno rešenje koncertne dvorane Beogradske filharmonije

Idejno rešenje koncertne dvorane Beogradske filharmonije (Foto: UNDP / Amanda Levete Architects)

Beogradska filharmonija slavi 99. rođendan, a početak izgradnje nove zgrade planira se za manje od dve godine. Koncertna dvorana će imati čak 1.600 mesta, a tu je i park koji će okruživati veličanstvenu halu kao i podijum na otvorenom. Posebna podrška stigla je iz Vlade Srbije, prenosi RTS.

Koncertna dvorana imaće 1.600 mesta

Koncertna dvorana imaće 1.600 mesta (Foto: UNDP / Amanda Levete Architects)

- Najlepši način, i najbolji mogući način da pokažemo tu zahvalnost kao zemlja i da pokažemo koliko značite ovom gradu i ovoj zemlji je da vam konačno damo vaš dom. Posebno da se zahvalim velikom, najvećem, večnom ja mislim, direktoru Beogradske filharmonije, našem Ivanu Tasovcu, čoveku koji nam svima nedostaje svaki dan i koji se usudio da sanja ovako velike snove. Kad kažem velike snove - nisam pre svega mislila na ovu koncertnu salu, dvoranu, u stvari je hrabrije sanjao kada je mislio da filharmonija u našem društvu može da postigne ove visine i status ikone gradskog i nacionalnog brenda, to je bio najhrabriji san i on ga je dosanjao, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Zgradu će okruživati park sa podijumom na otvorenom

Zgradu će okruživati park sa podijumom na otvorenom (Foto: UNDP / Amanda Levete Architects)

-Ovo je verovatno jedan od najvažnijih projekata ne samo u Evropi, već i u svetu. Svi su želeli da budu deo njega. Strateški važan projekat, na geografski predivnom spoju, kod Velikog ratnog ostrva, pored Dunava i Palate Srbije, taj prostor ima svoju istoriju a važan je i za budućnost Srbije i Beograda. Mislim da je to najvažnija kulturna investicija u deceniji, izjavila je za RTS Amanda Levit.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jelena 10.06.2022.
Divno! Ne zna se šta je lepše. Ovog leta sm...
Nenad 17.05.2022.
Sve je to mrtvo slovo na ppairu. Kaže se u ...
Kris 14.05.2022.
Da, ali da li ljudi znaju da ce to biti zgr...
Perica Ognjanovic 16.04.2022.
Sjajan tekst, svaka cast. Mi smo upravo ugr...
Nenad 29.03.2022.
Nekada je Novi Sad bio pun parkova i zeleni...

;