INFONET-468X60-BANNER

Potpisan poseban kolektivni ugovor za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala

21.04.2023. | RTS

Posle devet godina radnici i poslodavci u sektoru građevinarstva i industrije građevinskog materijala precizirali su prava, obaveze i međusobne odnose potpisivanjem posebnog kolektivnog ugovora između Unije poslodavaca Srbije i Samostalnog sindikata, navodi RTS.

Gradilište

Gradilište - ilustracija (Foto: Pixabay)

Iako radnici u građevinarstvu imaju sve manje razloga za pritužbe jer su zbog manjka radnika u tom sektoru traženi i cenjeni, sad je njihov položaj još bolji.

"Kada se preciziraju uslovi, poslodavac zna šta mu je činiti, a i radnik zna šta ga čeka. Mislim da je ovo velika stvar za građevinski sektor", ističe Veselin Ražnatović, predsednik Sektora građevinarstva Unije poslodavaca Srbije.

Kako je RTS preneo, zadovoljan je i Sindikat, jer će se ubuduće znati koliko vredi prekovremeni rad ili rad praznikom, a poslodavci će imati mogućnost da naprave razliku u stručnosti i kvalitetu i to nagrade.

Sindikat je tražio da se utvrdi i tabela koeficijenata za zanimanja, ali se od toga odustalo.

"Današnji poslodavci, posebno u oblasti građevinarstva, neće pustiti dobrog radnika da im ode. Taj samo može da napreduje i da ima sve veću platu i onda, svesni te činjenice, nije možda bilo potrebe da u ovom trenutku insistiramo previše na toj tabeli", kaže predsednik Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije Saša Torlaković.

Pored krovnog ugovora koji se tiče svih radnika u građevinarstvu, već je potpisan poseban granski kolektivni ugovor za putare, a u planu su i kolektivni ugovori za druge delatnosti.

"U velikoj meri to zavisi od zahteva i naših članova, ali uglavnom zahteve te vrste donose sindikati. Sledeće će verovatno biti o poljoprivredi", kaže počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković.

Na tržištu nekretnina došlo je do blage stagnacije nakon prošlogodišnjeg građevinskog buma i ulaganja u kvadrate kako bi se vrednost novca sačuvala od inflacije. U februaru je izdato 1.786 građevinskih dozvola, za 10 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, ali više nego u januaru.

"Moram da pohvalim proizvođače građevinskih materijala koji su shvatili da sa ovim cenama kako su krenuli ne mogu da budu konkurentni na tržištu. Naravno, ne vraćaju se na nivo od pre korone i rata u Ukrajini, ali se polako vraćaju na neku normalu, što će se odraziti i na tržištu prodaje i zakupa", smatra Veselin Ražnatović.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;