INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Posle svake kiše poplava u garaži "pametne" zgrade

21.03.2023. | N1

Stanari nove "pametne" zgrade u Vojvođanskoj ulici na Bežaniji u Beogradu suočavaju se sa plavljenjem garaže skoro svaki put kad padne kiša. Očigledno su loše izvedeni hidroizolacioni radovi prouzrokovali čak tri plavljenja samo tokom februara.

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Projektantska firma i investitor vrše sanaciju i navode da je ovo posledica malog kapaciteta vodovodno-kanalizacione mreže zbog čega dolazi do zagušenja. N1 prenosi da su nedavno navodno započeti radovi na vodovodnoj mreži, ali se ne zna kada će biti rešen problem sa fekalnom kanalizacijom.

Stanari ove zgrade platili su garažna mesta po 15.000 evra, a sada strepe da se vlaga ne proširi na stanove. Brine ih i pitanje da li će problem biti rešen pre isteka garancije za zgradu.

Oni za N1 navode da je plavljenje počelo čim su se uselili početkom prošle godine, a da se posle jakih pljuskova dešavalo da garaža izgleda kao vodopad, pri čemu se i garažni lift napuni vodom.

Ističu da su investitor i projektant blagovremeno reagovali na pritužbe, garaža je isušivana, ali je ponovo dolazilo do plavljenja.

"Zgrada se nalazi između Vojvođanske i Pere Segedinca na Bežaniji. Ulica Pere Segedinca je usko grlo i posle najmanje kiše je poplavljena. Vodovodno-kanalizaciona mreža nije dobro urađena. Iz velikih cevi se prebacuje u manje. Garaže su na nižoj tački od nivoa vode. Čak je i ventilacioni otvor u garaži ispod nivoa vode" kažu stanari za N1.

Prema njihovim navodima, prošlog leta su tokom sastanka koji je održan u garaži morali da se evakuišu usled ogromne količine vode: "Zvala sam investitore i jednom su mi rekli da koristim GSP, a platili smo 15 hiljada evra za garažno mesto. Situacija je takva da je garaža uvek vlažna jer ne stiže da se osuši zmeđu dve kiše. Ono što nas dodatno plaši jeste mogućnost da vlaga krene da se penje".

Stanari još navode da se isušivanje vrši pomoću upumpavanja kristala koji upijaju višak vode, kao i da su isti majstori radili na saniranju posledica poplava u Obrenovcu 2014. godine.

Projektant ističe da je tri puta za poslednja dva meseca prijavio zapušenje ulične kanalizacije i da je ona pre ili kasnije otpušavana. Kaže da se ispod zgrade i ulice stvori jezero u takvim situacijama koje stvara ogroman hidraulički pritisak na podzemne etaže.

Prema njegovim rečima, poslednjih dana se izvode hidroizolacioni radovi na mestima prodora vode. "Kompletan prostor ostava su radi dodatne sigurnosti detaljno obradili, a naročito spojeve zidova sa podom kao i obodnih zidova po celom obimu", navodi za N1.

Dodaje da je Beogradski vodovod i kanalizacija (BVK) započeo sa aktivnostima vezanim za izgradnju kišnog kolektora u Gandijevoj ulici koji bi trebalo da obezbedi adekvatan priključak kišne kanalizacije iz Ulice Pere Segedinca koji se do sada ulivao u fekalnu kanalizaciju: "Mišljenja smo da će nakon izrade uličnog kišnog kolektora plavljenje ulice nakon kiša biti rešeno. Ostaje pitanje zapušenja fekalne kanalizacije koje se dešavalo do sada, a u tom smeru prema našim saznanjima BVK nije poduzeo nikakve korake".

Pročitajte i sa kakvim se problemima suočavaju stanari Beograda na vodi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;