PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Srušena poslednja kuća koja je blokirala izgradnju saobraćajnice Novi Beograd-Surčin

13.03.2023. | Novosti

Više meseci su trajali pregovori države sa vlasnicima nekoliko objekata na trasi brze saobraćajnice od Novog Beograda do Surčina. Dogovor je konačno postignut, pa je prošle nedelje srušena i poslednja kuća, a radovi su odmah intenzivirani.

Izgradnja puta

Izgradnja puta (Foto: Pixabay)

Saobraćajnica duga 7,8km trebalo bi da bude završena do 31. marta, a radi se na poslednjih 500m.

Ostatak saobraćajnice je odavno završen, ali su nerešeni imovinsko-pravni odnosi u Vinogradskoj ulici kočili bržu realizaciju samog projekta. Kako Novosti navode, kuće iz kojih vlasnici nisu hteli da se isele više od godinu i po dana nalazile su se u blizini budućeg kružnog toka na Novom Beogradu.

Radovi na uređenju ove magistrale počeli su u martu 2021. godine. Rok za završetak bio je 18 meseci, ali je produžen za oko pola godine.

- Ova važna magistrala trebalo bi da se otvori 31. marta, nakon čega će građani tog dela prestonice direktno moći da izađu na auto-put "Miloš Veliki", umesto da idu putem Beograd-Šid, čime će se pravac rasteretiti - rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

On je naveo da će se kasnije graditi veza Ulice Jurija Gagarina direktno ka auto-putu "Miloš Veliki", kao i petlja Jakovo, kod Surčina.

Građani će se na ovu saobraćajnicu uključivati iz Vojvođanske ulice, gde će se nalaziti i kružni tok, a takođe će biti izgrađena i petlja Surčin 1, koja će voditi do centra opštine, ali i do novog nacionalnog stadiona. Zbog toga se ova saobraćajnica po važnosti i gustini saobraćaja u budućnosti već naziva novom Autokomandom, pišu Novosti.

- Deonicu gradimo u profilu auto-puta, ali je gradska saobraćajnica, na čemu sam insistirao kada je projekat počeo, dok sam obavljao javnu funkciju u Beogradu - rekao je Vesić.

- Od oko 8km dužine saobraćajnice izgrađeno je skoro 7km biciklističke staze i staze za pešake. Na taj način pokazujemo da nam je važna urbana mobilnist. To znači da nije važno sagraditi samo puteve, već i u urbanim područjima omogućiti da se razvija biciklizam, da se koriste i drugi vidovi prevoza, dodao je.

Novosti podsećaju da je ova saobraćajnica projektovana za brzinu kretanja vozila od 80 kilometara na čas. Predviđene su tri trake po smeru, razdelni pojas od 5m i pešačke staze širine po 2m.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Pele 28.09.2023.
Ja sam bio skeptičan kaoa su mi nudili ali ...
Poštovani u vezi vašeg teksta o korupciji u...
almir 30.08.2023.
Da li je planom rekonstrukcije predvidjeno ...
O rastu cena stanova se govori gotovo sa za...
Marija 10.07.2023.
Ivrstan tekst! Mnogo sam naučila o aspektim...

;