PRIJAVA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Sledeće godine ćemo imati obilaznicu oko Užica

23.02.2023. | eKapija

Urbanistički projekat gradnje obilaznice oko Užica, čiji je investitor JP Putevi Srbije, potvrđen je od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Most preko Đetinje

Most preko Đetinje (Foto: UP Obilaznica oko Užica/screenshot)

Deonica dužine približno 4,8km počinje denivelisanom raskrsnicom "Surduk", na spoju sa Zlatiborskim putem u mestu Surduk, vidi se iz dokumenta koji je izradio Institut za puteve AD Beograd.

Na kraku petlje Bajina Bašta-Užice projektom je predviđena izgradnja "galerije", a u zoni same denivelisane raskrsnice primenjena je i kružna raskrsnica, navodi portal eKapija.

Odmah pri početku pružanja trase, nakon denivelisane raskrsnice "Surduk" predviđena je izgradnja mosta preko reke Đetinje dužine oko 260m.

Na okvirnoj stacionaži km 2+500.00 nalazi se petlja "Sinjevac" koja je delimično izgrađena.

Pred završetak pružanja saobraćajnice predviđena je površinska trokraka raskrsnica na orijentacionoj stacionaži km 4+650.00 na koju je priključen put koji vodi od Užica.

Računska brzina deonice je 60km/h, a gradiće se dve trake širine 3.25m

Lučna konstrukcija sa rasponom od oko 180m i gredom koja je monolitno spojena sa lukom u središnjem delu činiće konstrukciju mosta preko Đetinje.

- Asimetričan luk je najoptimalnije rešenje kada se uzmu u obzir lokalni uslovi terena - stoji u dokumentu.

Dodaje se da je zahvaljujući velikom rasponu luka moguće preskočiti kanjon reke Đetinje bez narušavanja korita i bliže okoline.

Temelj luka na zlatiborskoj strani je na strmom delu i njegov položaj je određen tako da luk ima dovoljnu strelu a da sa druge strane bude što je moguće više. S obzirom da je saobraćajnica celom dužinom u izrazitom zaseku, javlja se potreba za primenom potpornih zidova visine konstrukcije od 1 do 6m sa obe strane puta.

Najzad, na dužini trase od približno 250m predviđena je sanacija nestabilnih padina i klizišta.

Osim mosta preko reke Đetinje, radi prelaženja preko depresija terena duž trase saobraćajnice predviđeno je 7 mostovskih konstrukcija raspona od 20 - 130m, navodi se u projektu.

Kako portal eKapija podseća, izgradnja obilaznice oko Užica proglašena je projektom od nacionalnog interesa, a u martu prošle godine potpisan je ugovor o projektovanju i izgradnji vredan 29,8 mil EUR sa kineskom kompanijom Power Construction Corporation of China Limited, kada su počeli i pripremni radovi na trasi.

Na proleće se očekuje izdavanje građevinske dozvole, a radovi bi trebalo da budu završeni sledeće godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;