INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zemljotres može da ošteti, ali ne bi smeo da sruši pravilno izgrađen objekat

10.02.2023. | Euronews Srbija

Prizori katastrofalnih posledica zemljotresa u Turskoj nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i nameću pitanje kvaliteta i kontrole gradnje, pre svega stambenih objekata.

Zemljotres

Posledice zemljotresa - ilustracija (Foto: Pixabay)

Docent dr Marko Marinković sa Građevinskog fakulteta u Beogradu za Euronews Srbija kaže da objekat koji je izgrađen po svim pravilima može biti oštećen dejstvom zemljotresa, ali da se ne sme srušiti. On navodi da zgrade koje su srušene u Turskoj, verovatno nisu izgrađene prema propisima koji podrazumevaju seizmičku otpornost.

"Ako su srušeni, znači da nešto nije adekvatno poštovano. Procedura je jasna: projekat treba da bude prema važećim propisima i da prođe tehničku kontrolu. Izvođač treba da obavi svoj posao dosledno i poštujući pravila struke i nadzor treba da kontroliše kvalitet i količine ugrađenih materijala. Ako nešto od toga nije ispoštovano, može doći do problema. Takođe, ako je nešto naknadno rađeno - menjanje konstitutivnih elemenata, pomeranje zidova ili stubova bez nadzora ili odobrenja inženjera, može doći do ovakvih posledica prilikom zemljotresa", objasnio je Marinković.

Podsetio je i da su nakon zemljotresa u Skoplju 1963. problemi seizmike u većoj meri ušli u planiranje konstrukcija i projektovanje i kod nas, jer je godinu dana kasnije usvojen Pravilnik za projektovanje i konstrukcije, koji je na bolji način uzimao u obzir zemljotresno opterećenje, a da je potom ponovo došlo do izmena i 1981. nakon crnogorskog zemljotresa iz 1979.

Dodao je da je u Srbiji trenutno na snazi pravilnik iz 2019. kojim se uvode evropski propisi, pa se prema njemu i projektuju objekti.

Marinković je za Euronews Srbija objasnio da Turska spada u generalno trusno područje i da su zbog toga kod njih stroži propisi, a da se zgrade projektuju na veće dejstvo zemljotresnog opterećenja nego kod nas, pa bi trebalo da budu i otpornije.

"Zgrade, bez obzira na to da li su betonske, zidane, drvene, čelične, treba da budu izgrađene prema propisima. Problem je što se propisi na svakih 10, 15 ili 20 godina unapređuju, u zavisnosti od novih saznanja, metoda i tehnologija, pa stare zgrade treba proveriti i da li zadovoljavaju nove propise, što je dug i skup proces. U svakom slučaju, i stari i novi propisi su jasni što se tiče dispozicije osnovnih pravila struke i ako su tu ispoštovani svi detalji, ne bi trebalo da dođe do rušenja objekata, može da dođe do oštećenja, ali ne sme da dođe do rušenja", istakao je.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;