INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Deo obilaznice oko Beograda biće završen u junu, preostaje još deo do Pančeva

21.11.2022. | RTS

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je za RTS da se puštanje u saobraćaj dela obilaznice oko Beograda kod Bubanj planira u junu, a da se u martu očekuje spajanje Novog Beograda sa auto-putem "Miloš Veliki". Inače, širom Srbije se trenutno radi na putnoj mreži vrednoj više milijardi evra, a prioriteti su završetak obilaznice oko Beograda, kao i Fruškogorskog i Moravskog koridora.

Izgradnja puta

Izgradnja puta  (Foto: Pixabay)

Vesić je rekao da se trenutno radi na izgradnji petlje Avala i tunela Beli potok.

"Na samoj petlji Bubanj potok radi se izlaz prema Beogradu i to su radovi koji su preostali kako bi taj deo naše obilaznice, koji je inače dužine 47,4km bio završen. Ostao je da se ugovori poslednji deo, a to je od Bubanj potoka do Pančeva, sa velikim železničko-drumskim mostom kod Vinče", rekao je Vesić za RTS.

On je naglasio da se na izgradnju obilaznice čeka 31 godinu.

"Kada budemo završili taj deo do samog Pančeva, Beograd će dobiti kompletnu obilaznicu, a ono što je još važnije, pošto će to biti drumsko-železnički most, bitno će biti rasterećen i železnički saobraćaj kroz Beograd, odnosno, ukinut sav kargo saobraćaj koji sad opterećuje beogradski železnički čvor, čime ćemo imati mnogo više efekata", rekao je Vesić.

Istakao je da će najveće smanjenje saobraćaja biti na mostu Gazela. Kada je u pitanju saobraćajnica koja će povezivati Novi Beograd sa auto-putem "Miloš Veliki", Vesić je naveo da će ona biti važna, pošto će biti najbrži izlaz Beograđana na taj auto-put.

"Ona treba da bude puštena u martu sledeće godine i, kako sada stoje stvari, tu neće biti nekakvih problema, jer ja mislim da je završeno preko 80, možda čak i 85 odsto saobraćajnice", naveo je ministra.

Podsetio je i da se radi na izgradnji Fruškogorskog koridora, a da će u okviru tog projekta u Novom Sadu biti izgrađena dva mosta.

"Fruškogorski koridor treba da preko brze saobraćajnice spoji Kać, preko Dunava novim mostom, sa novoprojektovanom petljom kod Petrovaradina i nakon toga trasa nastavlja ka Fruškoj gori, tu imate veliki nacionalni park ispod koga se radi tunel da se ne bi uticalo na floru i faunu Fruške gore, da bi se smanjilo zagađenje, da bi se zaštitila sama Fruška gora i onda po izlasku iz tunela na južnim obroncima Fruške gore spajamo se na onaj put Beograd-Novi Sad i zato je taj put veoma važan", naveo je Vesić.

Istakao je da će se kasnije Fruškogorski koridor spojiti sa brzom saobraćajnicom Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, koja je u planu.

Govoreći o deonici auto-puta "Miloš Veliki" od Preljine do Požege, Vesić je za RTS rekao da je ta deonica komplikovana i da je završeno oko 55 odsto puta.

"Tu imate onaj tunel Laz koji je veliki, za koji je urađen iskop sigurno 82 odsto. Procenjen datum probijanja tunela je mart 2023. za desnu cev i maj 2023. za levu cev. Pa onda imate tunel Munjino brdo, tu je urađen iskop negde 62, 63 odsto. Ukupno je urađeno 54 odsto radova i tu se očekuje da u maju 2023. bude probijena cev", naveo je Vesić.

Što se tiče izgradnje železničke infrastrukture, Vesić je objasnio da se u ovom trenutku radi na izgradnji brze pruge Novi Sad-Subotica za koju je izvođač dao obećanje da će biti završena i pre septembra 2025, a radi se i na deonici Niš-Brestovac koja bi trebalo da bude gotova u oktobru 2023.

"Ono što je važno, istovremeno sa izgradnjom ove brze pruge, projektujemo prugu od Beograda do Niša koja će takođe biti brza pruga, gde će takođe vozovi ići 200 na sat, tu je dužina nekih 210 kilometara i tu se očekuje da početak radova bude 2024, ako sve bude kako treba", rekao je Vesić.

Ministar je podsetio da je izdao nalog da se utvrdi trenutna situacija sa visećim mostovima u celoj Srbiji i da je 90 lokalnih samouprava popisalo viseće mostove, da je osam za rušenje, a 41 most može da se sanira, dok je deset mostova u dobrom stanju.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;