INFONET-468X60-BANNER

Gradnja se nastavlja iako cene građevinskog materijala rastu

02.08.2022. | Novosti

Iako je građevinski materijal u proseku poskupeo oko 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, tražnja kod velikih distributera uopšte nije pala i gradi se istom dinamikom.

Cene građevinskog materijala osciliraju

Cene građevinskog materijala osciliraju (Foto: Pixabay)

Ipak, kod manjih prodavaca visoke cene su proredile kupce. U ciglanama je smanjena proizvodnja, tako da na nekim stovarištima nema dovoljno opekarskih proizvoda, posebno giter-bloka. Cena gvožđa je posle perioda pada, ponovo počela da raste, ali nije dostigla raniji rekord s početka građevinske sezone, kada se kilogram ovog metala prodavao za 250 dinara. Na stovarištima širom Srbije sada je situacija raznolika, gvožđe košta od 120 do 180 dinara po kilogramu. S druge strane, drvni materijal, poput greda, daski, letvi, pojeftinio je za oko 10 do 15 odsto, pišu Novosti.

- U BiH su zabranili izvoz peleta i zato proizvođači neće da ga prave. Umesto toga, povećali su proizvodnju građevinskog drvnog materijala. Zato ga ima više u ponudi, što je oborilo njegovu cenu, ističu za Novosti zaposleni na jednom stovarištu.

Prodavac u jednom distributivnom centru konstatuje da cene non-stop skaču, i da bi on razmislio da li sada da ulaže u gradnju bilo čega da je u poziciji kupca. Ako u ponudi ima manjka nekog proizvoda, trgovci se snalaze, mnogi ne mogu da čekaju domaće proizvođače već uvoze, tako da na kraju ipak nabave sve što je potrebno i poručuju da je najskuplje ono čega nema. Gradnja stambeno-poslovnih objekata nigde nije stala.

Međutim, ako se neko ponadao da bi pojeftinjenje nekih metalskih proizvoda i drvne građe moglo da spusti cenu nekretnina, prevario se. Stručnjaci objašnjavaju da je tržište nestabilno i da posle pada cene određenih građevinskih artikala, opet može da dođe do njihovog naglog rasta. To se upravo dešava sa gvožđem. Treba imati u vidu i da su troškovi transporta ovog materijala veliki zbog krize. Ne očekuje se da će investitori smanjivati cene kvadrata, a na njihovo formiranje u Srbiji osim lokacije, najviše utiče tražnja koja ne jenjava, ističu Novosti.

Dragan Leković, jedan od menadžera prodaje na najvećem stovarištu u Beogradu, kaže da je razlog manjka giter-bloka sve veća orijentacija proizvođača na energetski, koji ima bolja termo svojstva.

- Međutim, kupci i dalje traže giter, ali mi pokušavamo da im objasnimo da je ovaj drugi bolji - ističe Leković.

- Cena gitera je 55,20 dinara plus PDV po komadu, dok je energetski 153 i porez. Ali, za jedan kvadrat zida potrebno je 20 giter-blokova, a 10,5 energetskog.

On navodi da crepa sada ima nešto više, jer je na tržište ušao još jedan domaći proizvođač. Komad je lane koštao oko 80 dinara, a sada je oko 113. Opeka je 30 dinara po komadu. Cement je poslednji put poskupeo u junu za oko 10 evra, a tona sada košta 17.000 dinara plus PDV.

U Novom Sadu stovarišta građevinskog materijala dobro su snabdevena. Prema rečima sagovornika Novosti, cene su prilično veće u odnosu na prošlogodišnje, ali u poslednje vreme ima i poneko pojeftinjenje. To se pre svega odnosi na armaturu koja je u martu koštala čak 220 dinara za kilogram a trenutno je 140 dinara.

S druge strane, na leskovačkim stovarištima, nakon pojeftinjenja, gvožđe ponovo počinje da raste i trenutno se prodaje za oko 160 dinara po kilogramu. Ovde ima svih građevinskih proizvoda u dovoljnim količinama, ali prodavci kažu da je potražnja manja u odnosu na ranije godine.

- To je posledica poskupljenja gotovo svih artikala, a posebno krovne građe i stiropora, koji se sad prodaje po ceni od 650 do 700 dinara po metru kvadratnom, što je najmanje dvostruko više - ističu prodavci za Novosti.

U Leskovcu radi fabrika opekarskih proizvoda, a na stovarištima ima robe i drugih proizvođača. Cena crepa je od 75 do 120, a blokova "giter 4" od 58 do 60 dinara.

Kod jagodinskih prodavaca ima crepa i opekarskih blokova i to svih domaćih proizvođača. Njihova cena je sada viša od 30 do 50 odsto.

Na području grada Zrenjanina i srednjeg Banata, građevinari se dovijaju na sve moguće načine da nabave proizvode koji nedostaju, da bi se izgradnja objekata odvijala bez zastoja.

- Enormno su poskupeli stiropor i gipsane ploče - kaže Nedeljako Stanić iz jedne drvare.

- Sada je cena gipsa 550, dok je prošle godine bila 220 dinara. Potpuno je neobjašnjivo da je cena cementa ostala ista, a da je kreč značajno poskupeo.

Oko 40 stambeno-poslovnih zgrada se gradi u Loznici, pa vlasnici stovarišta moraju da uvoze, jer ne mogu uvek da čekaju domaće proizvođače.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;