INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Počela izgradnja obilaznice na Zlatiboru

06.06.2022. | RTS

Započeti su radovi na izgradnji 9,5 kilometara obilaznice na Zlatiboru koja će ubrzati saobraćaj iz smera Crne Gore ka Višegradu ili Bajinoj Bašti, a vozila u tranzitu izmestiti iz turističkog centra.

Izgradnja obilaznice

Izgradnja obilaznice - ilustracija (Foto: Pixabay)

Radove finansiraju "Putevi Srbije", a povereni su domaćem izvođaču – užičkim "Putevima". Na gradilištu su i neki od neimara koji su učestovali u gradnji prvih modernih saobraćajnica u zemlji.

Zlatibor ne ide samo u visinu, što mu se često zamera – nova saobraćajnica otvara prostor nedaleko od turističkog centra gde će,  uz obilaznicu biti i sportski kompleks sa dvadeset terena.

"Sredstva su obezbeđena od Vlade Republike Srbije. Opština ulaže u infrastrukturu, rešava imovinske odnose, tako da se nadam da će Zlatibor vrlo brzo postati sportska turistička destinacija broj jedan u Srbiji", ističe predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Gradi se da traje, onako kako je planina otvorena putnicima i sedamdesetih godina prošlog veka. Odavde je, sa užičkim "Putevima" krenuo i Stanko Tejić, pa pola veka svog rada dobro odmerio kilometrima širom ondašnje Jugoslavije, sveta i Srbije, prenosi RTS.

"Sada se mnogo brže radi, ima mehanizacija, ima kamiona, ima mašina, svega – u tome se promenilo, a kvalitet je ostao uvek isti. Bilo je uvek teško i uvek sam se plašio kada radim da li je to dobro. To mi je bila uvek opsesija", kaže šef gradilišta Stanko Tejić.

Teško bi se iko mogao pohvaliti njegovim referencama, a najponosniji je na više od 100 kilometara auto-puteva. Pamti se da je izlazio i noću, da proveri da li dovoljno svetli bela traka na Koridoru 10, da svaki novi kilometar pregleda nebrojeno puta, da kaže da mu je asfalt u venama i da je put ljudima velika sreća.

"Kad dođeš u neko bespuće, nema puta i posle određenog vremena ostaviš im put, ostaviš im sve. Moja su razmišljanja uvek na putu i na asfaltu", naglašava šef gradilišta Tejić.

Inženjer geodezije Srećko Selaković kaže da je imao sreću što je radio sa takvim čovekom koji poseduje toliko znanje i iskustvo koje se ne može, kako kaže, ni u školi ni na fakultetu naučiti već koje se stiče radom, direktno na gradilištu, piše RTS.

Iako je ostvario uslov za penziju, Stanko je i u 72. godini u svojoj firmi. I dok niče nova zlatiborska saobraćajnica, ponavlja da samo najbolji građevinari mere život kilometrima, i to kvalitetnih puteva.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;