INFONET-468X60-BANNER

MLADOST-970X250-BANNER

Gde će se praviti nove marine u Srbiji?

07.12.2021. | eKapija

Detaljnom analizom različitih parametara Agencija za upravljanje lukama (AUL) završila je izradu Studije razvoja mikrolokacija marina na Dunavu i Savi, koje uz Tisu i kanal Dunav-Tisa-Dunav ljubiteljima nautike pružaju mogućnost da sopstvenim ili iznajmljenim plovilima obiđu Srbiju, a marine predstavljaju važne infrastrukturne projekte nautičkog turizma.

Gvozdena kapija Dunava

Gvozdena kapija Dunava (Foto: Pixabay)

U obzir su uzeti prirodni uslovi, atraktivnost, kulturno-istorijske znamenitosti i drugi parametri. Zaključeno je da najpovoljnije mogućnosti za razvoj budućih marina imaju Golubac i Veliko Gradište zbog neposredne blizine popularnih turističkih atrakcija, kao i Beograd, kao glavni grad i frekventna zona. Kada je reč o drugim lokacijama obuhvaćenim Studijom, u skladu sa potrebama tržišta, pristupiće se njihovom daljem razvoju.

U prethodnom periodu su napravljeni značajni koraci u normiranju oblasti marina. Definisani su uslovi za marine u Uredbi o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke, pristaništa i privremeno pretovarna mesta, a Vlada Srbije je proglasila prva lučka područja za marine u Kladovu i Golupcu, na inicijativu Agencije.

- Studijom je zaokružen pravni okvir, budući da se definisanjem mreže marina, odnosno određivanjem potencijalnih lokacija za dalju tehničku razradu, stvaraju uslovi za investiranje u ovu oblast. Kroz Studiju su predloženi primeri savremenih, dobro opremljenih i uređenih marina, koji bi privukli investitore i zaljubljenike u nautički turizam, iz naše zemlje kao i iz Evrope - navode iz AUL.

Pojašnjavaju da su predložene marine primer infrastrukturnih objekata u koje bi trebalo investirati, a samim tim bi bile prihvaćene i uključene u ponudu na nautičkim kartama unutrašnjih plovnih puteva Evrope i Srbije.

Nautički potencijali Srbije ogledaju se u mreži rečnih tokova od skoro 1.600km dužine i dve međunarodne reke koje protiču kroz našu zemlju - Dunav i Sava. Gradovi i tvrđave koji se nalaze na obalama ovih reka, bogata rimska zaostavština i druge znamenitosti mogu privući poklonike kruzinga da Srbiju obiđu sa vode.

Pored toga, brojne manifestacije sa dugogodišnjom tradicijom u formi organizovanih krstarenja duž Dunava i Save poprimaju sve veće interesovanje u domaćim i međunarodnim okvirima.

U Srbiji postoji šest međunarodnih putničkih pristaništa: Beograd, Novi Sad, Donji Milanovac, Golubac, Kladovo i Smederevo. Plan Agencije je da početkom nautičke sezone 2022. otvori još dva nova međunarodna putnička pristaništa na Dunavu, i to u Kostolcu i Zemunu.

- Kako bi se u potpunosti iskoristili nautički potencijali Srbije, Agencija od 2017. godine sprovodi projekat "Probudi Dunav" koji za cilj ima promociju kruzinga kroz otvaranje novih međunarodnih putničkih pristaništa i povezivanje lokacija koje leže na obali najznačajnije evropske reke. Kao jedan od rezultata projekta, Agencija je izradila i istoimenu brošuru koja je namenjena kako domaćim i stranim turistima, tako i lokalnim turističkim organizacijama, gde se mogu pronaći najzanimljivije istorijske činjenice kao i osvrt na kulturu i gastronomiju opština obuhvaćenih projektnim aktivnostima - navode.

Agencija radi i na proglašenju prvih područja pristaništa za međunarodni kruzing na Savi, čime se podstiče korišćenje kapaciteta ove reke.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;