INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Gde će se praviti nove marine u Srbiji?

07.12.2021. | eKapija

Detaljnom analizom različitih parametara Agencija za upravljanje lukama (AUL) završila je izradu Studije razvoja mikrolokacija marina na Dunavu i Savi, koje uz Tisu i kanal Dunav-Tisa-Dunav ljubiteljima nautike pružaju mogućnost da sopstvenim ili iznajmljenim plovilima obiđu Srbiju, a marine predstavljaju važne infrastrukturne projekte nautičkog turizma.

Gvozdena kapija Dunava

Gvozdena kapija Dunava (Foto: Pixabay)

U obzir su uzeti prirodni uslovi, atraktivnost, kulturno-istorijske znamenitosti i drugi parametri. Zaključeno je da najpovoljnije mogućnosti za razvoj budućih marina imaju Golubac i Veliko Gradište zbog neposredne blizine popularnih turističkih atrakcija, kao i Beograd, kao glavni grad i frekventna zona. Kada je reč o drugim lokacijama obuhvaćenim Studijom, u skladu sa potrebama tržišta, pristupiće se njihovom daljem razvoju.

U prethodnom periodu su napravljeni značajni koraci u normiranju oblasti marina. Definisani su uslovi za marine u Uredbi o uslovima koje moraju da ispunjavaju luke, pristaništa i privremeno pretovarna mesta, a Vlada Srbije je proglasila prva lučka područja za marine u Kladovu i Golupcu, na inicijativu Agencije.

- Studijom je zaokružen pravni okvir, budući da se definisanjem mreže marina, odnosno određivanjem potencijalnih lokacija za dalju tehničku razradu, stvaraju uslovi za investiranje u ovu oblast. Kroz Studiju su predloženi primeri savremenih, dobro opremljenih i uređenih marina, koji bi privukli investitore i zaljubljenike u nautički turizam, iz naše zemlje kao i iz Evrope - navode iz AUL.

Pojašnjavaju da su predložene marine primer infrastrukturnih objekata u koje bi trebalo investirati, a samim tim bi bile prihvaćene i uključene u ponudu na nautičkim kartama unutrašnjih plovnih puteva Evrope i Srbije.

Nautički potencijali Srbije ogledaju se u mreži rečnih tokova od skoro 1.600km dužine i dve međunarodne reke koje protiču kroz našu zemlju - Dunav i Sava. Gradovi i tvrđave koji se nalaze na obalama ovih reka, bogata rimska zaostavština i druge znamenitosti mogu privući poklonike kruzinga da Srbiju obiđu sa vode.

Pored toga, brojne manifestacije sa dugogodišnjom tradicijom u formi organizovanih krstarenja duž Dunava i Save poprimaju sve veće interesovanje u domaćim i međunarodnim okvirima.

U Srbiji postoji šest međunarodnih putničkih pristaništa: Beograd, Novi Sad, Donji Milanovac, Golubac, Kladovo i Smederevo. Plan Agencije je da početkom nautičke sezone 2022. otvori još dva nova međunarodna putnička pristaništa na Dunavu, i to u Kostolcu i Zemunu.

- Kako bi se u potpunosti iskoristili nautički potencijali Srbije, Agencija od 2017. godine sprovodi projekat "Probudi Dunav" koji za cilj ima promociju kruzinga kroz otvaranje novih međunarodnih putničkih pristaništa i povezivanje lokacija koje leže na obali najznačajnije evropske reke. Kao jedan od rezultata projekta, Agencija je izradila i istoimenu brošuru koja je namenjena kako domaćim i stranim turistima, tako i lokalnim turističkim organizacijama, gde se mogu pronaći najzanimljivije istorijske činjenice kao i osvrt na kulturu i gastronomiju opština obuhvaćenih projektnim aktivnostima - navode.

Agencija radi i na proglašenju prvih područja pristaništa za međunarodni kruzing na Savi, čime se podstiče korišćenje kapaciteta ove reke.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;