Novi Sad dobija park na Novom naselju

24.09.2021. | 021

Park

Ilustracija (Foto: Unsplash.com)

Dve i po godine od početka radova, polovinom decembra građanima bi trebalo da bude dostupan novi park između Novog naselja i Detelinare. Završni radovi su u toku a ostaje samo još hortikulturno uređenje koje će do 15. decembra uraditi Gradsko zelenilo.

Građani se već okupljaju i šetaju novim parkom na samoj lokaciji koja je okružena prugom, delom Ulice Raše Radujkova, vrtićem, autoperionicom i gradilištem stambenog kompleksa. Završeno je i uređenje režijskih saobraćajnica oko parka i dela obližnjeg stambenog kompleksa u izgradnji, odnosno sagrađeni su parking, javna rasveta i napravljen je spoj ulica Raše Radujkova i Milana Ješića Ibre, pa se automobili već parkiraju na ovoj lokaciji.

U Upravi za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) navode da će narednih nekoliko dana biti izvedeno finalno čišćenje parka (klupe, pergole, fontane, pešačka zona, dečija igrališta), čime će radovi u potpunosti biti završeni. Prema njihovim rečima u završnoj fazi su radovi na uređenju parka sa infrastrukturom i javnim osvetljenjem. Drugom fazom obuhvaćeni su radovi na uređenju centralnog dela parkovske površine, gradnja dve mirne fontane u centralnom delu, gradnja parkovske česme namenjene odraslim osobama, deci i osobama sa smetnjama u razvoju, a posebno točeće mesto sa loncem za vodu projektovano je i za pse. Takođe ovi radovi podrazumevaju izgradnju dva pešačka mosta preko vodene površine - fontane na ulaznom delu parka, izgradnju zalivnog sistema, postavljanje urbanog mobilijara, pergola, mostova, ograda, kanti za otpatke i sprava na dečijim igralištima, klupi i držača za bicikle.

Vrednost radova je 104,9 miliona dinara sa PDV-om. Trećom fazom obuhvaćeno je postavljanje dečijeg igrališta za mlađi uzrast, dečijeg igrališta za stariji uzrast sa teretanom na otvorenom, terena za boćanje, terena za istrčavanje pasa, dela urbanog mobilijara i stola za šah i to sve u vrednosti od 23,6 miliona dinara sa PDV-om.

Hortikulturno uređenje parka realizuje Gradsko zelenilo, a radove finansiraju Ministarstvo za zaštitu životne sredine sa 12,8 miliona i Gradska uprava za zaštitu životne sredine sa nešto više od sedam miliona dinara.

Gradsko zelenilo je radove na podizanju novog parka sprovodilo kroz nekoliko faza. Prva i druga faza su prethodile radovima na parternom uređenju parka. U okviru prve faze realizovani su pripremni radovi koji su podrazumevali uklanjanje nepoželjnog drveća i krčenje samoniklog šiblja na površini od 8.628 kvadratnih metara, kao i zemljane radove, transport neplodne zemlje i šuta, nakon čega je usledilo humuziranje.

Vrednost uređenja saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom oko parka i obližnjeg bloka za stanovanje koji je u izgradnji skoro 161,5 miliona dinara sa PDV-om.

Kada se sve sabere, za uređenje prostora između Novog naselja i Detelinare koji će služiti kao park, odnosno parking i saobraćajna veza novog stambenog bloka, uloženo je više od 466 miliona dinara sa PDV-om.

 
Share |

Komentari: 1

Savic 27.09.2021 13.47.10

Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselja ne samo u Novom Sadu. To je kada se nešto planski gradi. Oviaj parkić će samo da ga još više ulepša. Proverio sam u Solisu, cene stanova (još uvek) nisu tako skupe. Preporučujem ga mladim parovima posebno. NE mora da se tiskate u centru grada

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...