PRIJAVA-468X60-BANNER

Kragujevac izmešta teški saobraćaj iz centra, gradnja kreće krajem godine

21.09.2021. | b92

Saobraćajnica

Ilustracija (Foto: Pexels.com)

Usvojen je planski strateški dokument na skupštini grada Kragujevca koji će omogućiti preduzimanje svih potrebnih mera i aktivnosti vezanih za izgradnju Severne obilaznice oko Kragujevca i izgradnju brze saobraćajnice Kragujevac – Mrčajevci.

Prema rečima Aleksandra Miloševića, pomoćnika gradonačelnika koji je zadužen za realizaciju kapitalnih projekata, grad Kragujevac očekuje izrada Plana detaljne regulacije, te urbanističkog projekta za prvu fazu, u dužini od 5 kilometara. On je izjavio da se radi priprema za postupak buduće eksploatacije duž čitave obilaznice i da se obavljaju svakodnevne aktivnosti na koordinaciji projekta.

Dužina Severne obilaznice je 22 kilometra, predviđene su dve plus dve trake, projektovana brzina je 100 kilometara na čas, a predviđena je izgradnja pet denivelisanih raskrsnica.

Kako se očekuje, izgradnjom Severne obilaznice teški saobraćaj biće izmešten iz centra grada, iz Bulevara kraljice Marije i Lepeničkog bulevara, a to će stvoriti i uslove za formiranje novih poslovno-industrijskih zona duž njene trase. Vrednost projekta je oko 155 miliona dinara.

Prema zaključku Vlade Republike Srbije koji je donet u maju, projekat Severne obilaznice je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Gradonačelnik, Nikola Dašić najavio je da se početak prve faze gradnje Severne obilaznice očekuje krajem godine.

Kako gradonačelnik Gašić kaže, do kraja godine kreće prva faza Severne obilaznice koja u svojoj dužini od 22 kilometra širi Kragujevac. Na taj način se omogućava da Kragujevac može da  diše, ali i da ima nove industrijske zone i nova naselja. Takođe je rekao i da Kragujevac ima mnogo projekata u planu i da se za neke od velikih projekata završava prva faza koja je i najduža, a odnosi se na sređivanje imovine, dokumentacije, svih ostalih procedura koje su neophodne da bi projekat započeo. Zamena kotlova u Energetici novim kotlovima na gas je jedan od velikih projekata čija je realizacija u toku.

 Odbornici Skupštine grada usvojili su Predlog izmene i dopune Plana generalne regulacije "Naselja Vašarište – stadion Čika Dača" kojim se stvaraju uslovi za izgradnju stadiona "Čika Dača" po svim UEFA standardima četvrte kategorije. Projekat obuhvata i rekonstrukciju postojeće upravne zgrade, tri dodatna terena i deo sa zgradom za juniore.

Usvojen je i Predlog odluke o urbanoj obnovi i regeneraciji prostorno kulturno-istorijske celine kompleksa Vojno-tehničkog zavoda u Kragujevcu.

Skupština je dala saglasnost privrednom društvu "Mind Real Estate" za upotrebu imena grada Kragujevca u poslovnom imenu budućeg aerodroma u okviru Majnd parka.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;