INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Bor se sprema za građevinski bum

24.03.2021. | B. P. | eKapija

Grad Bor stavio je na rani javni uvid Izmene i dopune plana generalne regulacije gradskog naselja Bor, koje predviđaju pavi građevinski bum u ovom gradu na krajnjem istoku Srbije. Kako je navedeno u elaboratu koji je izradio konzorcijum na čelu sa firmom Plan Urban d.o.o. iz Niške Banje, cilj izmena i dopuna je je stvaranje novih planskih osnova u skladu sa razvojnim potrebama grada vezanim za izgradnju.

Ilusttracija (Foto: Pixabay.com)

Plan obuhvata ukupno 24 lokacije na kojima su predviđene urbanističke izmene, među kojima su planovi za gradnju stambenih i poslovnih objekata, parking prostora, šoping mola, startap inovativnog centra, prečistača otpadnih voda itd.

Najpre, planirano je deo prostora koji sada zauzima komunalni objekat – pijaca uz borsku pijacu sa parking prostorom i pristupnom saobraćajnicom u ulici Majdanpečkoj, postane parking prostor, a takođe je predviđeno i ukidanje jedne od saobraćajnica na tom prostoru i njena prenamena u parking.

Kada je reč o gradskom parku, predlog je da se deo parkovske površine pripoji postojećem parking prostoru i tako se poveća kapacitet parkinga koji koristi gradska uprava, dok se sa severne strane postojećeg parking prostora za javne službe predviđa prostor za izgradnju objekata za kolektivno stanovanje sa urbanim mobilijarom u parkovskoj površini, dečjim igralištem i sl.

S druge strane, data je i mogućnost da lokacija na delu katastarskih parcela 2202 i 4659/1 dobije formu gradskog parka sa odgovarajućim sadržajima i urbanim mobilijarom.

Zatim, prostor koji je namenjen gradnji komercijalno-poslovnog bloka u borskom naselju zadržava tu namenu, ali bez obaveze izrade urbanističkog projekta za izgradnju.

U zoni užeg gradskog centra, postojećim poslovnim objektima biće data mogućnost za dogradnju, kao i za izgradnju novih objekata. U stambenom bloku između ulice Moše Pijade i ulice 3. Oktobar, predviđena je mogućnost rekonstrukcije i nadgradnje postojećih stambenih objekata i njihovo pretvaranje i kolektivne stambene zgrade, sa mogućnošću formiranja poslovnih prostora u prizemnim etažama.

Predlog je i da se deo prostora istočno od autobuske stanice opredeli za poslovanje i usluge i da se deo saobraćajnice u tom bloku ukine.

Na lokaciji Sportsko-rekreativnog centra, deo sportskog terena na istoku lokacije biće prenamenjen za izgradnju tržnog centra sa pripadajućim sadržajima kao što su parking prostor, urbani mobilijar i sl, a u planu je i gradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda van građevinskog reona naselja Bor, na šumskom zemljištu.

Deo prostora koji se nalazi uz državni put, na poljoprivrednom i šumskom zemjištu, predviđen je za formiranje privredne zone namenjene poslovanju i uslugama, dok će delovi lokacije Mešovite privredna zona uz državni put Bor–Zagrađe biti namenjeni za "Startat" inovativni centar, kao i za izgradnju azila za pse.

Rani javni uvid traje do 5. aprila 2021. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ČELIK
ČELIK
BAČKI JARAK
www.celikdoo.rs

ATM
ATM
SUBOTICA

DOKA SERB
DOKA SERB
PEĆINCI-ŠIMANOVCI
www.doka.com

hiCAD
hiCAD
NOVI SAD
www.hicad.biz

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;