PRIJAVA-468X60-BANNER

Petlja "Sopot" stiže čak pola godine pre roka

30.10.2020. | P. O. | Blic

Petlja "Sopot" kod Pirota ući će verovatno u istoriju srpskog građevinarstva kao prva saobraćajnica koja je izgrađena gotovo pola godine pre roka. Petlja će biti završena krajem novembra, a ne na proleće, jer je izvođač radova Integral inženjering povećao broj radnika i mašina na gradilištu.

I to se dogodilo u Srbiji. Da se izvođač radova ne obazire na rok već na potrebu meštana 14 pirotskih sela da što pre dobije saobraćajnicu kojom će brže i lakše doći do svojih imanja na levoj obali Nišave. Petlja Sopot omogući će im direktnu vezu do njiva tako da neće više morati da prelaze 12 i više kilometara preko Pirota ne bi li stigli do svojih useva. Dok nije izgrađen istočni krak Koridora 10 meštani su koristili alternativni put koji više ne postoji.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Miloš Popović, diplomirani građevinski inženjer ogranka Integral inženjeringa Niš i direktor projekta otkriva zbog čega stanovnici Pirota i okoline imaju razloga za zadovoljstvo.

- Radovi se završavaju do kraja novembra, pre roka iz razloga što smo povećali broj jedinica mehanizacije i ljudstva i izvodili radove u dve smene od od sedam ujutru do četiri sata posle ponoći. Do sada su ugrađena 134 metra šipova prečnika 1.500 milimetara, ugrađeno je 210.000 kilograma armature i oko 1.800 kubika betona. Napravljen je nadvožnjak preko auto-puta koji povezuje dva državna puta 259 i 221, ugrađeno je preko 240.000 kubika materijala za izradu nasipa. Izvedena je potpuno nova odvodnja sa asfalta i drenaža podzemnih voda. U toku su radovi na ugradnji asfalta - objašnjava Popović.

Kako kaže, radove izvodi ogranak Integral inženjeringa Niš, a projekat finansira Evropska banka za rekonstrukcije i razvoj. Vrednost radova je oko 2.200.000 evra. Brzina radova dobija na značaju ako se ima u vidu da se petlja gradila usred pandemije korone.

- Na radove nije uticala pandemija Covida 19. Tokom vanrednog stanja i policijskog časa radovi su se odvijali u kontinuitetu. U blizini radova saobraćaj se odvija neometano uz režim privremene saobraćajne signalizacije - podvlači Popović.

Zbog bezbednosti svih učesnika saobraćaja tokom radova projektovana je privremena saobraćajna signalizacija koja je postavljena na auto-putu. Kako bi se saobraćaj odvijao bezbedno i u skladu sa saobraćajnom signalizacijom pirotska saobraćajna policija izlazila je u susret izvođaču radova kad god je bilo neophodno.

Petlja "Sopot" daće veliki zamajac turizmu u istočnoj Srbiji pošto se ostvaruje direktna veza i sa regionalnim putevima Pirot-Niš i Pirot-Zaječar. Takođe, nova saobraćajnica bi trebalo da podstakne i opšti napredak staroplaninskih sela. Ovim projektom biće ostvarena veza Bele Palanke i Pirota sa parkom prirode Stara planina, manastirom Temska, Knjaževcem...

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...
Mig 23.12.2022.
Zašto ne povezati Zrenjanin sa postojećim a...
DARKO 23.12.2022.
Naravno da su bespravni investitori motivis...

;