INFONET-468X60-BANNER

Na mestu Depoa ipak stanovi

30.09.2020. | J. Dinčić | Novosti

Na mestu nekadašnjih tramvajskih štala, odnosno tramvajskog depoa u Bulevaru kralja Aleksandra uskoro će početi izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Iako je reč o zakonom zaštićenoj celini, Gradski zavod za zaštitu spomenika dao je dozvolu uz uslov da se sačuva spomen-ploča koja je postavljena 1967. godine povodom obeležavanja 70 godina od izgradnje Tramvajskih štala. Zavod je zatražio i da se postojeće tramvajske šine uklope u novi eksterijer dvorišta kao obavezni element, u cilju očuvanja sećanja na prvobitnu funkciju ovog prostora.

Zanimljivo je što se u depou Gradskog saobraćajnog preduzeća nalazio TC "Depo" koji je izgoreo u požaru 2014. godine, a ni posle pet godina nije utvrđeno ko je odgovoran za požar. Inače, "Depo" je bio u sklopu JKP Gradske pijace a zakupci su nakon požara sa ove lokacije premešteni u montažno-demontažnu halu na pijaci Đeram. Prostor je prodat na javnoj licitaciji 2017. godine.

Nakon ovog požara, kojem je prethodio još jedan, Zavod za zaštitu spomenika podržao je ideju da se na ovom prostoru napravi Muzej za umetničke i zanatske ateljee, međutim od toga se odustalo.

Prema odluci Skupštine grada koja je održana u ponedeljak (28.09.2020), na ovoj veoma atraktivnoj lokaciji, zidaće se stanovi i lokali na placu površine 1,2 hektara u bloku oivičenom Bulevarom i ulicama Sredačka, Niška i Sinđelićeva. Plan detaljne regulacije čiju izradu je naručila firma BKA development koja je pre dve godina kupila "Depo" za 4,15 miliona evra, uradio je Sekretarijat za urbanizam.

Firma BKA development uz Bulevar kralja Aleksandra moći će da zida zgrade maksimalne visine 32 metra, odnosno objekte od osam spratova i potkrovljem, dok će na dve etaže biti lokali i drugi komercijalni sadržaji. U Niškoj je dozvoljena gradnja četvorospratnih objekata, a toj ulici sledi proširenje sa devet na deset metara. Površina budućeg kompleksa predviđena je na oko 14.000 kvadratnih metara.

- Izgradnja ovog stambeno poslovnog prostora jedan je od važnijih planova za razvoj ekonomije grada - istakao je Marko Stojčić, glavni gradski urbanista. - Svakako je i jedan od pokazatlja da se dobro ulaže i da dobro radimo svoj posao.

Odlučeno je i da se tokom radova postojeći "posebno značajni objekti" moraju sačuvati uz primenu neophodnih konzervatorskih radova. Ukoliko se prilikom izvođenja zemljanih radova naiđe na arheološke ostatke, obaveza investitora je da odmah prekine radove i o svemu obavesti Zavod.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;