INFONET-468X60-BANNER

Tržište nepokretnosti oporavilo se iznenađujuće brzo

19.06.2020. | RTS

Istraživanje Republičkog geodetskog zavoda pokazalo je da se tržište nepokretnosti oporavilo iznenađujuće brzo. Za samo desetak dana broj kupljenih i prodatih nekretnina vratio se na nivo pre 15. marta. Mediji su se senzacionalistički utrkivali da objave cene najskupljih stanova kao i da li se iza kupovine nalazi neko javnosti poznato ime. Ne iznenađuje, jer je jedno od najčešćih pitanja bilo ko to može da kupi. Kada je na primer kompleks "A blok" na Novom Beogradu počeo da se gradi 2014. godine, tržište je bilo zasićeno izgrađenim a neprodatim stanovima srednje klase. Ali, izgleda da je bilo gladno luksuznih stanova.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Luksuzno podrazumeva da je stan na dobroj lokaciji, saobraćajno povezan sa važnim objektima, da je osunčan, da ima lep pogled kao i da je zgrada okružena velikim zelenim površinama i ostalim sadržajima takozvanog parternog uređenja koje takođe mora da bude luksuzno. Kvalitetna gradnja i oprema se podrazumevaju, posebno korišćenje prirodnih materijala u enterijerima. Struka kaže da se stan ne može kategorisati kao luksuzan ako nije energetski efikasan. Poželjno je, dalje, i da stan, odnosno zgrada ima poseban arhitekstonski izraz.

- U Srbiji, i u našim većim gradovima, pogotovu Beogradu, imamo primere luksuznih stanova, mada je ta sama reč kod nas malo i precenjena, ali možemo da kažemo da postoje objekti i stanovi koji mogu da se dovedu u taj kontekst luksuznih - smatra arhitekta Aleksandra Lukač.

Posrednici u prometu nepokretnosti kažu da, zahvaljujući novom konceptu, takozvanim kondominijumima, kupci konačno dobijaju odgovarajući kvalitet za svoj novac.

Pored toga, takvi projekti uveli su na tržište ozbiljne kompanije i eliminisali, tvrde, investitore sumnjive reputacije i sumnjivog kapitala.

- Postoji Zakon o poreklu imovine, Zakon o sprečavanju pranja novca. Mi smo dužni da se ponašamo u skladu sa tim zakonom, banka i notar se ponašaju u skladu sa tim zakonima, tako da postoji trojna provera odakle novci - ukazuje Milić Đoković, Grupacija posrednika u prometu nepokretnosti u PKS.

U ovom trenutku se gradi između dve i tri hiljade luksuznih stanova što je, prema nekim računicama, ono što odgovara zahtevima tržišta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;