INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izrael planira izgradnju nuklearke

23.03.2010. | Politika

Izrael je ovih dana objavio dugoročnu studiju isplativosti izgradnje nuklearne centrale kako bi pokušao da smanji zavisnost države od fosilnih goriva, izjavio je Šol Cemač, predstavnik Izraelskog ministarstva za infrastrukturu.

Nuklearna elektrana bi, prema planovima, trebalo da bude izgrađena u delu pustinje Negev i proizvodila bi struju jačine 1.000 do 1.500 megavata.

U intervjuu datom agenciji Rojters, Šol Cemač je rekao da je cilj ove studije, pre svega da pomogne u pronalaženju najboljeg načina kojim bi ostvarili cilj do 2025. godine i izgradili prvu nuklearnu elektranu u zemlji koja bi proizvodila struju. To je već najavljeno na konferenciji o energiji koja je održana prošlog meseca u Parizu.

– Trenutno smo u pripremama i razmatramo da li je plan ostvarljiv do 2025. godine, izjavio je Cemač.

Izrael poseduje dva nuklearna reaktora, jedan se nalazi u tajnoj fabrici Dimona, u pustinji Negev, i pretpostavlja se da se koristi za pravljenje nuklearnog naoružanja, dok se drugi reaktor, koji se koristi u naučne svrhe, nalazi u mestu Nahal Sarek, u blizini Tel Aviva.

Ministar infrastrukture Uzi Londau kaže da Izrael ima populaciju od 7,5 miliona stanovnika i da struju uglavnom dobija iz centrala za koje se koristi uvozni ugalj ili prirodan gas i dodaje da su sposobni da sami izgrade nuklearku. On je napomenuo da bi, ipak, više voleli da posao izgradnje nuklearnog postrojenja završe uz saradnju sa nekom drugom zemljom.

Izrael ima predstavnike u Međunarodnoj atomskoj agenciji u Beču. Londau je dodao da bi njegova zemlja bila sposobna da napravi reaktor bez nadzora službenika Ujedinjenih Nacija.

Izrael dosad nije komentarisao spekulacije da li ima u posedu nuklearno oružje.

Potpisivanjem Ugovora o smanjenju nuklearnog naoružanja bili bi u obavezi da dozvole posete međunarodnih inspektora.

Na pitanje kako misle da naprave nuklearni reaktor bez potpisivanja Ugovora o smanjenju nuklearnog naoružanja, Cemač je rekao da vlada razmatra brojne mogućnosti. Jedna je saradnja sa drugim zemljama, recimo, sa Francuskom, koja je potpisnik ovog sporazuma, ali nije hteo da otkriva detalje.

Godine 1950. Francuska je pomogla Izraelcima da naprave centralu Dimona, projekat koji je realizovao sadašnji predsednik Izraela Šimon Peres.

Ceo tekst čitajte na sajtu Politike.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;