INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Izazovi u građevinarstvu za vreme vanrednog stanja

06.04.2020. | Beobuild

U prvih mesec dana restriktivnih mera i uvođenja ograničenog kretanja, pored poremećene dnevne rutine građana, vidljive su sve dramatičnije posledice na polju ekonomije. Najmanje efekte osetiće proizvođači strateških proizvoda, hrane i netrajne robe široke potrošnje, dok će najveći udar preživeti proizvođači luksuzne robe i trajnih proizvoda za široku potrošnju. U tom pogledu, građevinarstvo predstavlja stratešku proizvodnu delatnost sa velikim učešćem u BDP-u zemlje, i ukoliko restrikcije u kretanju potraju, efekti će biti značajni za čitavu ekonomiju.

U ovom trenutku, građevinske aktivnosti održavaju se u skladu sa propisanim merama zaštite na radu, ali kako je vanredno stanje ograničilo radno vreme, dobar deo gradilišta smanjio je kapacitete u ljudstvu i prilagodio dinamiku novom režimu. Na pojedinim projektima uz posebnu dozvolu radovi se odvijaju i i tokom trajanja "policijskog časa". U ovom trenutku teško je reći koliko i na kojim projektima će biti pogođeni krajnji rokovi, ali ukoliko ne bude većih promena okolnosti ili pooštravanja karantinskih mera ne bi trebalo da bude velikih odstupanja.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Naravno, situacija nije jednaka u svim segmentima građevine, gde su tržišno orjentisani sektori znatno izloženiji. Izgradnja stanova i dalje održava dinamiku gradnje, ali stanje na tržištu stanova može lako da poremeti planove investitora. Kao na tržištu stanova, slična situacija je i na tržištu poslovnog i komercijalnog prostora. Kratkoročno treba očekivati pad cena, kako u prodaji nekretnina, tako i na tržištu prostora za iznajmljivanje.

Izgradnja infrastrukture za sada trpi najmanje efekte krize, ali kao i u drugim oblastima trajanje vanrednog stanja u mnogome će odrediti krajnji rezultat. Prema izveštaju Puteva Srbije svi radovi, gde je ovo preduzeće investitor, teku prema dinamičkom planu, bez zastoja, u skladu sa svim propisanim merama zaštite. Na Obilaznici oko Beograda, radove na deonicama 4, 5 i 6 trenutno izvodi 225 radnika i 122 jedinice za mehanizaciju, dok završne radove na mostu kod Ostružnice svaki dan obavlja oko 60 radnika.

Sekretarijat za investicije na svojim gradilištima takođe održava aktivnost sa smanjenom dinamikom, pa će u narednom periodu biti razmatrani krajnji rokovi ukoliko vanredno stanje potraje. Tu se pre svega misli na objekte Zdravstvene stanice u naselju Borča i Zdravstvene stanice u naselju Ugrinovci, pošto je projekat rekonstrukcije “4 bulevara” (ul. Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana) još pre krize probio sve rokove. Rekonstrukcija “4 bulevara” trenutno nema aktivnosti, shodno ranije planiranoj dinamici faznog izvođenja.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda rukovodi radovima na proširenju Bulevara patrijarha Pavla i rekonstrukciji Karađorđeve ulice sa uređenjem Savskog keja, gde se takođe radovi odvijaju svakodnevno. Za sada nema najava većih odlaganja zbog karantinskih mera, ali većina projekata nije uspevala da odrzi dinamiku ni pre vanrednog stanja. Koliko će trenutna situacija dodatno da prolongira pojedine projekte ostaje da vidimo, bilo da se radi o tekućim ili planiranim projektima u ovoj godini.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;