INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zbog virusa veliki broj kineskih neimara napustio mesta izgradnje kapitalnih investicija u našoj zemlji

13.03.2020. | Novosti

Kineske kompanije su u Srbiji angažovane na nekoliko kapitalnih projekata, a najvažniji su izgradnja brze pruge od Beograda do Stare Pazove i deonica od Preljine do Požege, na auto-putu "Miloš Veliki". Na gradilištima je ovih dana poprilično pusto, jer se većina radnika nije vratila posle novogodišnjih praznika.

U kampu predviđenom za smeštaj oko 300 građevinskih radnika iz Kine, u selu Pakovraće, nadomak Čačka trenutno se nalazi svega dvadesetak kineskih neimara. Oni su na deonici auto-puta od Preljine do Požege angažovani na izgradnji tunela Laz, koji će sa 2,7 kilometara biti najduži na ovoj trasi. Radovi se odvijaju i na drugom kraju tunela, u lučanskom selu Markovica, gde postoji mini-kamp za Kineze, koji je, takođe, gotovo ispražnjen.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Bilo ih je mnogo više, ali većina njih je otišla svojim kućama u Kinu, nešto pre kineske Nove godine. Oni se, međutim, nisu ni vratili, jer je tamo u međuvremenu proglašena epidemija virusa korona.

- Sa nekima od njih smo u kontaktu, kažu nam da su u kućnoj izolaciji i da oni jedva čekaju da se vrate u Srbiju - rekli su meštani Pakovraća. - Oni koji su na gradilištu, trenutno najviše borave na ulazu u budući tunel, gde su radovi uveliko počeli.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je juče izjavila da zbog virusa korona postoje određeni problemi u realizaciji projekata u infrastrukturi.

- Dva problema su se iskristalisala i s njima se borimo zajedno sa kineskim kompanijama. Prvi je da jedan deo kineskih radnika nije mogao da dođe u Srbiju da bi nastavio svoj posao - rekla je Mihajlovićeva. - Mnogo veći problem odnosi se na opremu koja treba da se dopremi iz Kine. Nju proizvode desetine hiljada kompanija, koje su u prethodnom periodu bile zatvorene ili nisu radile. Te posledice zasad nemaju prevelikog uticaja na kašnjenje i dinamiku realizacije infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Ministarka Mihajlović smatra da bi trenutna situacija zbog virusa korona mogla da se odrazi tako što bi radovi mogli kasniti mesec ili dva. Dodala je i da za velike infrastrukturne projekte vredne više od 16 milijardi evra to nije tako strašno.

Kineza trenutno nema mnogo na gradilištu, ali oni koji rade su veoma produktivni. Nedaleko od kampa u okolini Čačka, koji se nalazi uz samu Zapadnu Moravu, za samo nekoliko dana su napravili most. Podignut je na metalnim stubovima i privremenog je karaktera, a preko njega prelaze teški kamioni bez ikakvih problema.

- Nismo mogli da se načudimo kada smo bukvalno posle sedam dana ugledali novi most na Moravi. Navikli smo da to kod nas traje mnogo duže. To je privremeno rešenje, jer će, po završetku radova, most biti srušen, a nedaleko odatle će biti izgrađen novi - rekao je za Novosti Milan N., stanovnik ovog dela Čačka.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;