INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Privatnici će održavati podzemne prolaze

05.09.2019. | Blic

Grad Beograd odlučio je da podzemne prolaze u prestonici, koji se godinama nalaze u veoma lošem stanju, konačno sredi i to u saradnji sa privatnicima po sistemu javno-privatnog partnerstva.

Na poslednjoj sednici Skupštine grada doneta je odluka o svojevrsnom koncesionom aktu na osnovu kojeg će privatnici imati zadatak da finansiraju nabavku, postavljanje i održavanje pokretnih stepenica i liftova za invalide, kao i rekonstrukciju i održavanje delova podzemnih prolaza. Pored toga i nabavku i postavljanje digitalnih kamera za prikupljanje informacija o saobraćaju.

Zauzvrat, Grad Beograd će privatniku koji pobedi na ovom tenderu, omogućiti postavljanje 250 bilborda, tačnije LED displeja različitih veličina, širom prestonice, i to na period od 25 godina.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Navedeni prolazi od kada su izgrađeni nisu rekonstruisani, osim što ih upravljač puta redovno održava, kako bi bili u upotrebnom stanju. Jasna je potreba za rekonstrukcijom, zamenom nadstrešnica, sređivanje zidova i podova i ugradnjom novih pokretnih stepenica i platformi za invalidska kolica. Sve to iziskuje velike troškove održavanja i izdvajanje iz budžeta grada za tu namenu, oko 14,5 miliona dinara na godišnjem nivou - stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Privatnik će imati i obavezu da zameni postojeću LED rasvetu, redovno uklanja grafite, farba zidove, uredi ulaze-izlaze... Zauzvrat, za ovu veliku investiciju, on će dobiti dozvolu za postavljanje 250 reklamnih medija, displeja malog, srednjeg i velikog formata, na lokacijama koje budu dogovorene i to na opštinama Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, ali uz mogućnost da obuhvate i delove teritorije Beograda koji nisu navedeni.

- Predloženi rok od 25 godina proističe iz analize budućih prihoda i rashoda projekta koji obuhvata ovaj period - stoji dalje u dokumentaciji.

U odluci koju su usvojili odbornici Skupštine grada navedeno je da se radi o sređivanju sedam podzemnih prolaza, ali ne i tačno o kojima se radi. ipak, jasno je da je reč o onima u centralnoj gradskoj zoni, dakle na Terazijama, kod Palate „Albanija", Zelenom vencu...

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;