INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Stopirani radovi na Trgu Republike

25.10.2018. | S.B.Milošević | Novosti

Radovi na Trgu republike zaustavljeni su do daljeg - potvrđeno je Novostima u Zavodu za zaštitu spomenika. Posle otkrića ostataka Stambol-kapije i nekoliko, kako se pretpostavlja, rimskih grobova pronađenih u blizini, mašine su zaustavljene. Do kada, ne zna se.

Teška mašinerija angažovana na rekonstrukciji Trga republike otkopala je, krajem septembra, temelje davno srušene Stambol-kapije. Prošle nedelje, otkopani su i rimski grobovi, mada zvaničnih potvrda iz Zavoda još nema.

- Ne želimo da izlazimo sa potvrdima o arheološkim nalazima bez jasnih dokaza - kaže Olivera Vučković, direktorka Gradskog zavoda za zaštitu spomenika.

Ilustracija - Beograd (www.pixabay.com)

- Kad budemo imali sva saznanja, obavestićemo javnost. Ipak, svi radovi na Trgu su zaustavljeni dok ne vidimo šta se tačno tu nalazi. Onda ćemo videti i kako ćemo sve to zaštititi i da li ćemo menjati projekat obnove Trga u skladu sa arheološkim nalazima.

Gradilište u srcu grada pusto je još od proše nedelje, a obilaze ga samo pojedini radnici i arheolozi iz Zavoda. Na pitanja upućena Direkciji za gradsko građevinsko zemljište, koja je zadužena za obnovu Trga, na temu kako će se sada radovi odvijati i da li je mogućnost izmene projekta bila već predviđena davanjem roka od 420 dana za završetak radova, nije dobijen odgovor. Sada su sve oči uprte u Zavod i njihove stručnjake. Kada će se nastaviti sa sanacijom Trga, zavisi od njihove procene, odnosno odluke da li da se iskopine konzerviraju i sačuvaju za buduća pokolenja ili će se projkat obnove izmeniti delimično ili u potpunosti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;