Posle 60 godina - kreće obnova 112km pruge

20.07.2018. | Tanjug

Infrastruktura železnice Srbije planira da u proleće 2019. započne rekonstrukciju 112km pruge Crveni krst (Niš) - Zaječar. Ova pruga je deo regonalnog železničkog pravca od Niša do Prahovo pristaništa, rečeno je u tom preduzeću.

Rekonstrukcija pruge bi mogla da započne u martu ako budu povoljne vremenske prilike, rekao je Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije i istakao da je ta pruga nije remontovana oko 60 godina.

Nakon što ove godine budu obnovljene pruge Požarevac - Majdanpek i Požarevac - Mala Krsna, u 2019. biće remontovana pruga Crveni krst i Zaječar što će omogućiti efikasniji saobraćaj putničkih i teretnih vozova i oživljavanje železničkog transporta u istočnoj Srbiji, istakao je Stanisavljević.

Pruga Crveni krst - Prahovo pristanište je većim delom izgrađena do Prvog svetskog rata, a završena 1922. godine.

- Ta pruga nije remontovana gotovo punih šest decenija, zbog čega je danas u lošem stanju, a prosečna brzina vozova je između 30 i 40 kilometara na sat - rekao je Stanisavljević Tanjugu.

Zbog toga je interesovanje putnika za prevoz železnicom u ovom delu Srbije smanjeno.

Rekonstrukcijom pruge Crveni krst - Zaječar biće povećani brzina vozova i propusna moć, što je neophodno kako bi železnica zadovoljila sve veće potrebe privrede u tom regionu za transport robe vozovima.

Između Zaječara i Prahovo pristaništa dnevno saobraća ukupno šest putničkih i šest teretnih vozova.

Stanisavljević je naglasio da će Infrastruktura železnice Srbije tu prugu rekonstruisati sopstvenim sredstvima i kapacitetima.

Na taj način će Infrastruktura železnice Srbije i u narednoj godini nastaviti svoje poslovno opredeljenje da samostalno i iz sopstvenih prihoda u okviru tekućeg održavanja remontuje pruge u Srbiji posto će samo u 2018. na taj način rekonstruisati oko 250km regionalnih pruga.

Reč je o prugama Požarevac - Majdanpek, Šabac - Loznica - Brasina i Pančevo - Orlovat - Rimski šančevi (Novi Sad). Stanisavljević podseća da je Infrastruktura železnica Srbije krajem maja započela radove na obnovi regionalne pruge Požarevac - Majdanpek, u dužini od 90km, čije su samo pojedine deonice poslednji put remontovane pre skoro četiri decenije.

Radovi između Požarevca i Majdanpeka treba da budu završeni do kraja novembra ove godine, nakon čega će na toj deonici brzina vozova biti povećana na 80km na sat.

Pored toga, Infrastruktura železnice Srbije remontovaće i oko osam kilometara dugu prugu između Požarevca i Male Krsne, zahvaljujući čemu će istočna Srbija biti povezana rekonstruisanom prugom sa Koridorom 10.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...