PRIJAVA-468X60-BANNER

INFONET-970X250-BANNER

Poslednja deonica auto-puta kroz Makedoniju od danas u saobraćaju

23.04.2018. | M.Stančić | Novosti

Poslednja deonica „Autoputa prijateljstva“ u Makedoniji na panevropskom Koridoru 10, od Demir kapije do Smokvice dugu 28,2 kilometra, biće danas (23.04.2018) puštena u saobraćaj, najavljeno je iz administracije u Skoplju.

Vrednost radova na pomenutoj poslednjoj deonici auto-puta kroz Makedoniju, koje je izvela grčka kompanija Aktor, kako je potvrđeno u Skoplju, dostigla je sumu od oko 280 miliona evra. Projekat je finansiran sredstvima Evropske investicione banke, Banke za obnovu i razvoj, IPA fondova i delom iz državnog budžeta Makedonije.

Uključivanjem u saobraćaj pomenute deonice spojiće se trasa auto-puta Koridora 10 kroz Makedoniju od graničnog prelaza Tabanovce na severu do Bogorodice na jugu zemlje duga 180 kilometara.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Građevinski radovi su u potpunosti završeni kao i savremeni sistem saobraćajne signalizacije na trasi a uključen je konačno i kontrolni centar za monitoring prometa - potvrđeno je Novostima u resornom Ministarstvu za transport i veze Vlade u Skoplju.

Zadovoljavajući standarde EU, Vlada u Skoplju je potpisivanjem aneksa ugovora za izgradnju ove deonice auto-puta, dodatno produžila rok završetka radova. U tom delu završeni su građevinski zahvati na dislokaciji dalekovoda i izgradnji kontrolnog centra u Negotinu na Vardaru. Time je za 850.000 evra, uključujući i angažmane nadzornog organa (Francuske firme Ežis) uvećana ukupna cena izgradnje deonice.

Gradnja ove deonice u Makedoniji je inače počela još septembra 2012. uz početnu najavu tadašnje vlasti u Skoplju da će saobraćajnica biti gotova za četiri godine. Konačnim puštanjem u saobraćaj poslednje „vezivne“ deonice autoputa skraćuje se i olakšava putovanje Koridorom 10 kroz Makedoniju. Trasa auto-puta ove deonice se proteže desnom obalom Vardara demirkapijske klisure sa znatno blažim krivinama i usponima od postojećeg dela saobraćajnice s druge strane reke.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Slobo 23.03.2023.
Zato i jeste Beograd na vodi.
skeva 23.03.2023.
Jel' to Beograd na vodi ?
Milan 22.03.2023.
Konačno! Pruga do Niša i dalje ka Solunu je...
Sasa 21.03.2023.
E nas dragi Bakicu, za sve si bio u pravu.
Gagi 21.03.2023.
Dvadeseti sprat je oko 70 metara vodenog st...

;