INFONET-468X60-BANNER

Poslednja deonica auto-puta kroz Makedoniju od danas u saobraćaju

23.04.2018. | M.Stančić | Novosti

Poslednja deonica „Autoputa prijateljstva“ u Makedoniji na panevropskom Koridoru 10, od Demir kapije do Smokvice dugu 28,2 kilometra, biće danas (23.04.2018) puštena u saobraćaj, najavljeno je iz administracije u Skoplju.

Vrednost radova na pomenutoj poslednjoj deonici auto-puta kroz Makedoniju, koje je izvela grčka kompanija Aktor, kako je potvrđeno u Skoplju, dostigla je sumu od oko 280 miliona evra. Projekat je finansiran sredstvima Evropske investicione banke, Banke za obnovu i razvoj, IPA fondova i delom iz državnog budžeta Makedonije.

Uključivanjem u saobraćaj pomenute deonice spojiće se trasa auto-puta Koridora 10 kroz Makedoniju od graničnog prelaza Tabanovce na severu do Bogorodice na jugu zemlje duga 180 kilometara.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Građevinski radovi su u potpunosti završeni kao i savremeni sistem saobraćajne signalizacije na trasi a uključen je konačno i kontrolni centar za monitoring prometa - potvrđeno je Novostima u resornom Ministarstvu za transport i veze Vlade u Skoplju.

Zadovoljavajući standarde EU, Vlada u Skoplju je potpisivanjem aneksa ugovora za izgradnju ove deonice auto-puta, dodatno produžila rok završetka radova. U tom delu završeni su građevinski zahvati na dislokaciji dalekovoda i izgradnji kontrolnog centra u Negotinu na Vardaru. Time je za 850.000 evra, uključujući i angažmane nadzornog organa (Francuske firme Ežis) uvećana ukupna cena izgradnje deonice.

Gradnja ove deonice u Makedoniji je inače počela još septembra 2012. uz početnu najavu tadašnje vlasti u Skoplju da će saobraćajnica biti gotova za četiri godine. Konačnim puštanjem u saobraćaj poslednje „vezivne“ deonice autoputa skraćuje se i olakšava putovanje Koridorom 10 kroz Makedoniju. Trasa auto-puta ove deonice se proteže desnom obalom Vardara demirkapijske klisure sa znatno blažim krivinama i usponima od postojećeg dela saobraćajnice s druge strane reke.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;