INFONET-468X60-BANNER

Poslednja deonica auto-puta kroz Makedoniju od danas u saobraćaju

23.04.2018. | M.Stančić | Novosti

Poslednja deonica „Autoputa prijateljstva“ u Makedoniji na panevropskom Koridoru 10, od Demir kapije do Smokvice dugu 28,2 kilometra, biće danas (23.04.2018) puštena u saobraćaj, najavljeno je iz administracije u Skoplju.

Vrednost radova na pomenutoj poslednjoj deonici auto-puta kroz Makedoniju, koje je izvela grčka kompanija Aktor, kako je potvrđeno u Skoplju, dostigla je sumu od oko 280 miliona evra. Projekat je finansiran sredstvima Evropske investicione banke, Banke za obnovu i razvoj, IPA fondova i delom iz državnog budžeta Makedonije.

Uključivanjem u saobraćaj pomenute deonice spojiće se trasa auto-puta Koridora 10 kroz Makedoniju od graničnog prelaza Tabanovce na severu do Bogorodice na jugu zemlje duga 180 kilometara.

Ilustracija (preuzeto sa www.pixabay.com)

- Građevinski radovi su u potpunosti završeni kao i savremeni sistem saobraćajne signalizacije na trasi a uključen je konačno i kontrolni centar za monitoring prometa - potvrđeno je Novostima u resornom Ministarstvu za transport i veze Vlade u Skoplju.

Zadovoljavajući standarde EU, Vlada u Skoplju je potpisivanjem aneksa ugovora za izgradnju ove deonice auto-puta, dodatno produžila rok završetka radova. U tom delu završeni su građevinski zahvati na dislokaciji dalekovoda i izgradnji kontrolnog centra u Negotinu na Vardaru. Time je za 850.000 evra, uključujući i angažmane nadzornog organa (Francuske firme Ežis) uvećana ukupna cena izgradnje deonice.

Gradnja ove deonice u Makedoniji je inače počela još septembra 2012. uz početnu najavu tadašnje vlasti u Skoplju da će saobraćajnica biti gotova za četiri godine. Konačnim puštanjem u saobraćaj poslednje „vezivne“ deonice autoputa skraćuje se i olakšava putovanje Koridorom 10 kroz Makedoniju. Trasa auto-puta ove deonice se proteže desnom obalom Vardara demirkapijske klisure sa znatno blažim krivinama i usponima od postojećeg dela saobraćajnice s druge strane reke.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;