PRIJAVA-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Predstavljen projekat izgradnje metroa u Beogradu

20.02.2018. | Tanjug

Na Makiškom polju već postoji neophodna infrastuktura za početnu stanicu metroa i zato je, između ostalog, to mesto odgovarajuće za početak realizacije tog projekta, rekao je danas (20.02.2018) Tom Mekeligot, stručnjak za javni gradski prevoz iz kompanije WSP, koja je izradila master plan saobraćajne infrastrukture grada.

Mekeligot je u Starom dvoru predstavio projekat izgradnje metroa, čija bi prva linija, prema ranijim najavama, vodila od Makiškog polja do Ade Huje. On je naveo da je Makiško polje važno zbog izgradnje infrastrukture koje je potrebna za održavanje.

Tamo ima dovoljno prostora za „park and ride" (parkiraj i vozi), koji će da primi saobraćaj pre nego što uđe u najopterećenije delove grada, rekao je Mekeliot.

On se nije složio sa tvrdnjama da Makiško polje nije pravo mesto za početnu stanicu metroa, navodeći da je to mesto izuzetno važno na duže staze zbog razvoja grada i kad se ima u vidu izgradnja pomoćne infrastrukture za održavanje metroa.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Prema rečima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, izgradnja prve linije metroa počeće 2020. godine, biće puštena u rad 2022. godine, a novac za to je obezbeđen. Dodao je i da su „stručnjaci zaključili da će jedino dve linije metroa u kombinaciji sa četiri linije „BG voza“ ubrzati saobraćaj u gradu, povezati udaljene krajeve grada i otvoriti velike investicione potencijale u svim delovima centra grada".

Kako je rekao, u izradu plana su bili uključeni i domaći, najeminentniji stručnjaci, pa je prvi put dobijen konkretan i detaljan plan koji će služiti kao smernica u procesu rešavanja saobraćajnih problema za koje se do skora mislilo da su nerešivi.

- Oni su zaključili da samo jedna linija metroa samostalno ne bi značajno rasteretila gužve u saobraćaju, već da je za rešavanje ključnih saobraćajnih problema neophodno proširiti gradsku železnicu „BG voz“ i integrisati je u prve dve linije metroa - podvukao je Mali.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


BAUDER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 05.06.2023.
Šta bi sa korupcijom po opštinama gde se ne...
Gradjevinarstvo.rs 26.05.2023.
Mogu da se mešaju sa epoksidnim smolama. Za...
Дејан 24.05.2023.
Да ли ваши пигменти могу да се мешају са еп...
Sloba 22.05.2023.
Lepi planovi ali nikad više. Idemo na Taru.
Konstruktor 17.05.2023.
Kolege, imajuci visedecenjsko iskustvo iza ...

;