SFSOPLATE-468X60-BANNER

Kinezi grade novi most na Savi

02.10.2017. | Beobuild

U martu ove godine otvoreni su radovi na izgradnji auto-puta Surčin-Obrenovac, 17.6 kilometara dugoj deonici auto-puta Beograd-Južni Jadran, koja će već izgrađene deonice koridora 11 povezati sa Beogradskom obilaznicom. Projektovan je kao klasičan auto-put sa po dve trake+zaustavna za svaki pravac (2 х 3.75m+2.5m) i razdelnim pojasom širine 4 metara. Planirane su dve denivelisane petlje, jedna u Surčinu na ukrštanju sa Obilaznicom, a druga na ukrštanju sa Obrenovačkim putem. Treba napomenuti da će se u zoni petlje Surčin nalaziti i buduća čeona naplatna rampa za sve koji se uključuju na auto-put ka Čačku.

Na trasi se nalazi 7 mostova, a svakako najvažniji je novi most preko Save, koji sa ukupnom dužinom od skoro 1.6 kilometara predstavlja vrlo značajan građevinski poduhvat. Most praktično preseca ušće Kolubare u Savu, a sastoji se od glavnog mosta i dve prilazne konstrukcije. Glavni most ima dužinu od 370 metara i projektovan je kao betonska konstrukcija na koju se nadovezuju prilazne konstrukcije od prednapregnutog betona. Severna prilazna konstrukcija biće dugačka 416 metara, dok južni prilaz premošćava Kolubaru i ima 797 metara. Konstrukcijski i tehnološki vrlo sličan Pupinovom mostu na Dunavu, imaće 175 metara širok glavni raspon iznad plovnog puta i visinu od oko 24.5 metara iznad vode.

Kako je most preko Save i najkompleksniji objekat na trasi auto-puta, njegova izgradnja je prva počela i do sada je završen vrlo značajan deo posla. Koristeći povoljan vodostaj izvođač je završio šipove svih stubova na suvom, pa se na dosta pozicija već vrši betoniranje stubova i ležišnih greda. Završeni su i svi šipovi na dva glavna stuba u vodi, oko jednog je već formiran zagat i iz njega izvučena voda. U narednom periodu biće rađeni preostali stubovi u vodi, a nedavno je i prva deonica trase auto-puta dobila građevinsku dozvolu, što najavljuje skori početak trasiranja preostalih 16 kilometara. Kineski radnici gradiće most preko Save, dok će ostale radove i objekte na trasi auto-puta izvoditi domaći kooperanti.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;