PRIJAVA-468X60-BANNER

Prioritet dati prevenciji klizišta, ne sanaciji

08.09.2017. | M.N.S | Danas

Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije predložilo je nedavno lokalnim samoupravama širom Srbije jeftin model prevencije klizišta, ali odgovor nije stigao ni iz jedne opštine.

Pri tom, prema zvaničnim podacima u našoj zemlji je evidentirano 36.000 klizišta, a samo na području Beograda ima ih više od hiljadu uz kritične tačke u naseljima Mirijevo, Višnjica, Karaburma, Zemuna, Umke... Za klasičnu sanaciju svih tih terena, prema nekim procenama, potrebno je oko deset milijardi evra, a rizici aktiviranja klizišta su sve veći zbog klimatskih promena, geografskog položaja, ali i neplanske gradnje i seče šuma, upozorava Velibor Stević, generalni sekretar UIPS-a.

- Klizišta predstavljaju ogromnu pretnju za infrastrukturu, stambene i privredne objekte, kao i poljoprivredno zemljište. To je veliki problem i kada se pokrenu, za sanaciju su potrebna ogromna sredstva koja najčešće nedostaju. Zato je važna preventiva, tim pre što je reč o metodi inženjera Ljubinka Ilića, koji je na toj temi i doktorirao i objavio više naučnih radova za šta je nagrađivan i kod nas i u svetu - kaže Stević za Danas i dodaje da je opštinama ponuđena demonstracija te metode, u naučnim krugovima nazvane „Kolubara", čija je osnova da se elektrodama žitka glina iz osnove klizišta pretvara u „ciglu" i na taj način trajno stabilizuje teren.

Reč je o mobilnom i neinvazivnom postupku primenjivom u svim vremenskim i terenskim prilikama, a jednom tretirano tlo zauvek je izlečeno, tvrdi Ilić koji je taj postupak zaštitio kao intelektualnu svojinu.

- Metoda je neuporedivo jeftinija od klasičnih kao što su potporni zidovi, šipovi, drenaža tla i ne postoji ni jedan razlog da se ne primeni. Naglasak treba biti na preventivnom delovanju jer kod sanacije, šteta na pokretnoj i nepokretnoj imovini već je učinjena - kaže on i dodaje da je spreman da na nekoliko lokacija sa najugroženijim domaćinstvima demonstrira pilot projekat.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...
Megi 17.01.2023.
Ovo je stvarno nešto posebno...kao u Švajca...
Stanko 14.01.2023.
Konačno nešto lepo na Zlatiboru! Stvarno pr...
Peks 13.01.2023.
Dozvolite vise legalizaciju kuca da moze da...

;