Prioritet dati prevenciji klizišta, ne sanaciji

08.09.2017. | M.N.S | Danas

Udruženje industrijalaca i preduzetnika Srbije predložilo je nedavno lokalnim samoupravama širom Srbije jeftin model prevencije klizišta, ali odgovor nije stigao ni iz jedne opštine.

Pri tom, prema zvaničnim podacima u našoj zemlji je evidentirano 36.000 klizišta, a samo na području Beograda ima ih više od hiljadu uz kritične tačke u naseljima Mirijevo, Višnjica, Karaburma, Zemuna, Umke... Za klasičnu sanaciju svih tih terena, prema nekim procenama, potrebno je oko deset milijardi evra, a rizici aktiviranja klizišta su sve veći zbog klimatskih promena, geografskog položaja, ali i neplanske gradnje i seče šuma, upozorava Velibor Stević, generalni sekretar UIPS-a.

- Klizišta predstavljaju ogromnu pretnju za infrastrukturu, stambene i privredne objekte, kao i poljoprivredno zemljište. To je veliki problem i kada se pokrenu, za sanaciju su potrebna ogromna sredstva koja najčešće nedostaju. Zato je važna preventiva, tim pre što je reč o metodi inženjera Ljubinka Ilića, koji je na toj temi i doktorirao i objavio više naučnih radova za šta je nagrađivan i kod nas i u svetu - kaže Stević za Danas i dodaje da je opštinama ponuđena demonstracija te metode, u naučnim krugovima nazvane „Kolubara", čija je osnova da se elektrodama žitka glina iz osnove klizišta pretvara u „ciglu" i na taj način trajno stabilizuje teren.

Reč je o mobilnom i neinvazivnom postupku primenjivom u svim vremenskim i terenskim prilikama, a jednom tretirano tlo zauvek je izlečeno, tvrdi Ilić koji je taj postupak zaštitio kao intelektualnu svojinu.

- Metoda je neuporedivo jeftinija od klasičnih kao što su potporni zidovi, šipovi, drenaža tla i ne postoji ni jedan razlog da se ne primeni. Naglasak treba biti na preventivnom delovanju jer kod sanacije, šteta na pokretnoj i nepokretnoj imovini već je učinjena - kaže on i dodaje da je spreman da na nekoliko lokacija sa najugroženijim domaćinstvima demonstrira pilot projekat.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...
Kamenorezac 11.10.2021.
NIje poskupeo kamen, možete proveriti na sa...
Ivan 06.10.2021.
Sve je to ok. Ali da su bar vratili put u p...
ljuba 29.09.2021.
Hajde da danas analiziramo ocene izvodljivo...
Savic 27.09.2021.
Jedno od najlepiših i najpoželjnijih naselj...