PRIJAVA-468X60-BANNER

Gradi se rimski logor za svetsku naučnu elitu

15.05.2017. | Boris Subašić | Novosti

Arheološki lokalitet Viminacijum se ubrzano priprema za 24. „Limes kongres“, prestižni naučni skup koji se održava svake treće godine i okuplja najznačajnije istraživače granica Rimskog carstva, arheologe i istoričare iz celog sveta. Oni neće biti smešteni samo u hotelima, kako je uobičajeno. Veliki broj naučnika boraviće u barakama rimske kasarne, obnovljenog logora i „legije Klaudije", jedne od najboljih u carstvu, čija je baza bila u prestonici provincije Gornje Mezije.

Ovih dana počinje izgradnja legijskog logora za naučnike u poljima Starog Kostolca, gde se nalaze ostaci nekadašnjeg velikog grada Viminacijuma.

- „Limes kongres“ se može nazvati i arheološkom olimpijadom, jer zemlja domaćin mora da ispuni stroge kriterijume da bi dobila organizaciju ovakvog elitnog naučnog skupa - kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac projekta Viminacijum.

- Kongres neće biti održan u Beogradu već na samom arheološkom lokalitetu Viminacijum - otkriva dr Korać. - Bar polovinu učesnika smestićemo u budući rekonstruisani legijski logor, gde će boraviti u rimskim vojnim barakama. One će izgledati kao i one od pre 2.000 godina, naravno, uz kupatila i komfor koji rimski legionari nisu imali. Ipak, spavaće se kao u vojsci, u sobama sa 3-4 kreveta na sprat. Siguran sam da će mladi istraživači biti oduševljeni osećajem da žive bar tih 10 dana životom rimskih legionara. Nije nauka samo da pišete o rimskoj vojsci, već i doživljaj te vrste zajedničkog života.

Slika. Izgled legijskog logora kod Starog Kostolca (preuzeto sa www.novosti.rs)

Naučnici kojima legionarske barake ne budu odgovarale, moći će da spavaju u sobama Naučnog centra Viminacijum, kao i u privatnom smeštaju i hotelima u okolini. Legijski logor će posle odlaska naučnika dobiti nove stanare.

- Ništa u Viminacijumu nije izgrađeno a da kasnije nije iskorišćeno, pa ćemo, čim se kongres završi, legionarski logor pretvoriti u dečji edukativni kamp - kaže dr Korać. - Naravno, s decom se ne može raditi samo na edukaciji, već morate da ih zaokupite i drugim sadržajima, pa ćemo napraviti i sportsko-rekreativni deo. To će biti svojevrsni avantura-park s rimskim vojnim vežbovnim spravama i poligonima. Dočaraćemo egzircir legionara od pre 2.000 godina tokom priprema za pohod. Iako je o ovom projektu bilo reči samo u stručnim krugovima i nije se o njima javno govorilo, već su počeli da nas zovu turoperatori iz celog sveta, zaintersovani da dovode turiste.

Edukativni kampovi u kojima će učesnici pohađati i kondicionu obuku legionara trajaće od jedne do dve nedelje. Rukovodstvo Naučnog projekta „Viminacijum" očekuje da će ovaj spektakularni projekat stvoriti nova radna mesta.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Petar 08.08.2022.
Odkud ideja da JKP treba da se bavi ovakvim...
miroslav 02.08.2022.
Moja primedba - sugestija se odnosi samo ...
Aleksandar 25.07.2022.
Ma dajte ljudi ne sprdaj te se molim vas. P...
L.Diponegoro 14.07.2022.
Da li radite i u privatnim kucama. Da li m...
Dragan 06.07.2022.
Šta je pojednostavljeno kad imate "prikačen...

;