IZOLACIJA-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Srbi se izborili za novu trasu auto-puta!?

31.01.2017. | S.Mišljenović | Novosti

U Parlamentu Federacije BiH nije doneta nikakva konačna odluka oko izgradnje trase auto-puta Vc, Mostar jug - Buna, koji je trebalo da prođe kroz srpska naselja oko Mostara. Prema saznanjima Novosti, posle pritiska Srba i Bošnjaka - crta se nova trasa.

Naime, Srbi koji žive u ovim mestima, zajedno sa komšijama Bošnjacima upozorili su vlast u Federaciji BiH da ne podržavaju trasu preko svojih imanja i vinograda i da žele da se ona izmesti. Ukoliko do toga ne dođe slede masovni protesti - jasna je poruka oko 3.200 potpisnika peticije koja je poslata u Parlament FBiH.

Ilustracija

- Dobili smo informaciju iz Parlamenta FBiH da se crta nova mapa auto-puta Mostar jug - Buna u Autocestama FBiH, ali dok to ne bude zvanično mi nećemo odustati od pritisaka. Upoznali smo vlast na državnom nivou kao i Republiku Srpsku da su ugrožena naša prava. Srba se ionako malo vratilo u Mostar i okolinu i sada bi još trebalo da nas gradnja auto-puta rastera - kaže Berberović.

On navodi da Autoceste FBiH namerno menjaju tezu oko izgradnje auto-puta i uporno potenciraju da nova trasa preko brda košta dodatnih 200 miliona maraka.

- To nije tačno, već se želi napraviti slika da Srbi koče izgradnju celog projekta. Mi jesmo za izgradnju auto-puta, ali ne kroz naša imanja. Zbog našeg pritiska već su se, kako smo čuli iz Sarajeva, zabrinuli predstavnici Svetske banke i Evropske investicione banke koje će finansirati projekat - kaže Berberović. - Izračunali smo da trasa koju žele da naprave ima direktan uticaj na oko 700 objekata. Auto-put bi prelazio preko 3.500 metara poljoprivrednog zemljišta. Ukoliko bi se izmestio na brda iznad Mostara, ne bi nikog ugrožavao. Sada je pitanje zašto se to i ne uradi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ODRŽIVA-ARHITEKTURA-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
slavica 24.09.2022.
Konačno jedno stručno objašnjenje, čestitam...
Sky 19.09.2022.
Ako za ovo treba arhitekti veštačka intelig...
Nataša 16.09.2022.
Da li osb ploce mogu da se ušrafe/postave n...
Kupac 16.08.2022.
Meni je veoma teško odabrati pločice. Ja sa...
Crni Gruja 16.08.2022.
Stagnacija rasta gradnje je prevashodno zbo...

;