Srbi se izborili za novu trasu auto-puta!?

31.01.2017. | S.Mišljenović | Novosti

U Parlamentu Federacije BiH nije doneta nikakva konačna odluka oko izgradnje trase auto-puta Vc, Mostar jug - Buna, koji je trebalo da prođe kroz srpska naselja oko Mostara. Prema saznanjima Novosti, posle pritiska Srba i Bošnjaka - crta se nova trasa.

Naime, Srbi koji žive u ovim mestima, zajedno sa komšijama Bošnjacima upozorili su vlast u Federaciji BiH da ne podržavaju trasu preko svojih imanja i vinograda i da žele da se ona izmesti. Ukoliko do toga ne dođe slede masovni protesti - jasna je poruka oko 3.200 potpisnika peticije koja je poslata u Parlament FBiH.

Ilustracija

- Dobili smo informaciju iz Parlamenta FBiH da se crta nova mapa auto-puta Mostar jug - Buna u Autocestama FBiH, ali dok to ne bude zvanično mi nećemo odustati od pritisaka. Upoznali smo vlast na državnom nivou kao i Republiku Srpsku da su ugrožena naša prava. Srba se ionako malo vratilo u Mostar i okolinu i sada bi još trebalo da nas gradnja auto-puta rastera - kaže Berberović.

On navodi da Autoceste FBiH namerno menjaju tezu oko izgradnje auto-puta i uporno potenciraju da nova trasa preko brda košta dodatnih 200 miliona maraka.

- To nije tačno, već se želi napraviti slika da Srbi koče izgradnju celog projekta. Mi jesmo za izgradnju auto-puta, ali ne kroz naša imanja. Zbog našeg pritiska već su se, kako smo čuli iz Sarajeva, zabrinuli predstavnici Svetske banke i Evropske investicione banke koje će finansirati projekat - kaže Berberović. - Izračunali smo da trasa koju žele da naprave ima direktan uticaj na oko 700 objekata. Auto-put bi prelazio preko 3.500 metara poljoprivrednog zemljišta. Ukoliko bi se izmestio na brda iznad Mostara, ne bi nikog ugrožavao. Sada je pitanje zašto se to i ne uradi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...
Rados 02.01.2022.
Lepa predizborna kampanja samo ne znam koja...