INFONET-468X60-BANNER

Uskoro gradnja pruge Stara Pazova-Novi Sad

29.09.2016. | Darko Nikolić | RTV

Izgradnja nove pruge od Stare Pazove do Novog Sada počeće početkom naredne godine, potvrdili su u preduzećima Infrastruktura železnice Srbije i RZD Internacional. U pitanju je realizacija letos potpisanog aneksa ugovora o ruskom kreditu za izgradnju nove pruge i modernizaciju postojećeg koloseka. Vrednost radova procenjena je na 338 miliona dolara.

U julu ove godine Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je potpisalo ugovor sa Ruskim železnicama o početku radova na izgradnji nove pruge do Novog Sada dužine 44 kilometara. Radovi će se odvijati u dve faze, a prva faza podrzumeva najzahtevniji deo posla. Početak radova prve faze planiran je za oktobar. Međutim, rokovi su pomereni, zbog sporog procesa eksproprijacije zemljišta i izdavanja građevinske dozvole.

- Nažalost nama je rečeno da su planovi malo promenjeni, tako da mi očekujemo građevinsku dozvolu u februaru sledeće godine - kaže Masurbek Sultanov, prvi zamenik direktora RZD Internacional. Da će radovi početi u februaru, potvridio je direktor preduzeća Infrastruktura železnice Srbije Dušan Garibović.

Međutim, nepoznato je kada će početi radovi druge faze, koja podrazumeva izgradnju otvorene pruge Stara Pazova – Novi Sad.

- Urađen je projekat i za drugu fazu i nadamo se da će ugovor uskoro biti potpisan i da će radovi i na otvorenoj pruzi Stara Pazova–Novi Sad početi 2017. godine - kaže Garibović.

U realizaciji projekta pored ruskih kompanija učestvovaće i srpske firme sa 49 posto učešća.

Na budućoj novoj pruzi Stara Pazova–Novi Sad saobraćaće i novi brzi vozovi koji mogu da razviju brzinu i do 200 km/h. Ukupno 27 novih kompozicija vozova biće isporučeno iz Rusije našoj zemlji početkom sledeće godine.

Ukoliko sve bude teklo po planu radovi bi trebalo da budu završeni za 55 meseci.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;