Uskoro gradnja pruge Stara Pazova-Novi Sad

29.09.2016. | Darko Nikolić | RTV

Izgradnja nove pruge od Stare Pazove do Novog Sada počeće početkom naredne godine, potvrdili su u preduzećima Infrastruktura železnice Srbije i RZD Internacional. U pitanju je realizacija letos potpisanog aneksa ugovora o ruskom kreditu za izgradnju nove pruge i modernizaciju postojećeg koloseka. Vrednost radova procenjena je na 338 miliona dolara.

U julu ove godine Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je potpisalo ugovor sa Ruskim železnicama o početku radova na izgradnji nove pruge do Novog Sada dužine 44 kilometara. Radovi će se odvijati u dve faze, a prva faza podrzumeva najzahtevniji deo posla. Početak radova prve faze planiran je za oktobar. Međutim, rokovi su pomereni, zbog sporog procesa eksproprijacije zemljišta i izdavanja građevinske dozvole.

- Nažalost nama je rečeno da su planovi malo promenjeni, tako da mi očekujemo građevinsku dozvolu u februaru sledeće godine - kaže Masurbek Sultanov, prvi zamenik direktora RZD Internacional. Da će radovi početi u februaru, potvridio je direktor preduzeća Infrastruktura železnice Srbije Dušan Garibović.

Međutim, nepoznato je kada će početi radovi druge faze, koja podrazumeva izgradnju otvorene pruge Stara Pazova – Novi Sad.

- Urađen je projekat i za drugu fazu i nadamo se da će ugovor uskoro biti potpisan i da će radovi i na otvorenoj pruzi Stara Pazova–Novi Sad početi 2017. godine - kaže Garibović.

U realizaciji projekta pored ruskih kompanija učestvovaće i srpske firme sa 49 posto učešća.

Na budućoj novoj pruzi Stara Pazova–Novi Sad saobraćaće i novi brzi vozovi koji mogu da razviju brzinu i do 200 km/h. Ukupno 27 novih kompozicija vozova biće isporučeno iz Rusije našoj zemlji početkom sledeće godine.

Ukoliko sve bude teklo po planu radovi bi trebalo da budu završeni za 55 meseci.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...