INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ubrzani radovi na završetku Prokopa

01.09.2016. | Tanjug

Radovi na završetku buduće glavne železničke stanice „Beograd centar“ u Prokopu su ubrzani - počela je gradnja pristupnih saobraćajnica, a Republička direkcija za imovinu je pozvala zainteresovane investitore da daju ponude za izgradnju stanične zgrade i pratećih komercijalnih sadržaja.

Republička direkcija za imovinu Republike Srbije pozvala je u utorak sva zainteresovana domaća i strana pravna lica da upute neobavezujuće pismene ponude za izgradnju stanične zgrade železničke stanice „Beograd centar“ i pratećih komercijalnih sadržaja.

- Neophodno je dovesti u funkciju ploču iznad stanice, izašao je poziv za investitore i očekujemo, a nekoliko njih se već javilo usmeno, da ćemo naći partnera koji će zajedno sa Vladom i Gradom napraviti novi tržni centar, staničnu zgradu i parking, čime bi u potpunosti završili ovu veliku i važnu investiciju - izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

On je prisustvovao početku radova na izgradnji pristupnih saobraćajnica za Prokop u dužini od 1,2 kilometra i najavio da će te pristupne saobraćajnice biti završene na proleće 2017. godine, a radovi na ploči krajem 2018. ili 2019. godine.

Srbija će u izgradnju uložiti zemljište i omogućiti gradnju na već izgrađenim objektima, a potencijalni partner bi trebalo da finansira izgradnju zgrade železnicke stanice i komercijalnih sadržaja.

Vrednost izgradnje stanične zgrade, prema nezvaničnim informacijama, biće oko 30 miliona evra, a kao jedan od mogućih investitora komercijalnih sadržaja na ploči na Prokopu pominje se kompanija MPC.

Radove na izgradnji pristupnih saobraćajnica je juče (31.08.2016. godine) započela grupa izvođača na čelu sa Strabagom, a vredni su 380 miliona dinara.

Projektom je predviđena saobraćajnica sa infrastrukturom sa po dve kolovozne trake, dužine oko 770 metara i razdelnim pojasom, sa obostranim pešačkim stazama, osim na delu uključenja sa Bulevarom kneza Aleksandra, gde su trotoari sa jedne strane. Na saobraćajnici je predviđena i izgradnja mostovske konstrukcije dužine 145 metara, sa pet raspona, kao i potporni zidovi. Takođe, biće izgrađeno 1.500 metara kanalizacione mreže, oko 560 metara vodovoda, 26 parking mesta i dva stajališta javnog prevoza. Ulica Dragana Mancea će biti rekonstruisana u dužini od 160 metara. U smeru od Bulevara kneza Aleksandra ka železničkoj stanici Prokop biće izgrađena pešačko-biciklistička staza u dužini od 200 metara i širine tri metra. Osim izrade potpornih zidova i mostovske konstrukcije, značajan deo predstavlja i uređenje saobraćajnog prolaza ispod Bulevara kneza Aleksandra kojim će se prilaziti železničkoj stanici.

Planirano je da se u narednom periodu urade i pristupne saobraćajnice iz pravca auto-puta za Beograd - Niš. Na Prokopu treba da se završi i prvi peron, dva koloseka, ali i da iznad njih bude dograđeno 9.000 kvadrata ploče.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;