INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

"Kongresni centar Aerodrom Nikola Tesla" umesto "Sava centra"

27.07.2016. | Z.Radović | Novosti

Aerodrom „Nikola Tesla“ ima ozbiljne namere da od beogradskog „Sava centra“ napravi sedište kompanije. Plan je da se, u naredne tri godine, u rekonstrukciju i adaptaciju ovog objekta uloži oko 30 miliona evra u prvoj fazi, a kasnije još i više - otkriva Saša Vlaisavljević, v. d. generalnog direktora Aerodroma „Nikola Tesla“. On kaže da bi se zgrada zvala „Kongresni centar Aerodrom Nikola Tesla“ i u svom sastavu bi imala vrhunski šoping mol, hotel, kongresni centar, a tu bi bio smešten i menadžment i sve operativne službe ove kompanije. Planirana je i izgradnja kule ANT, koja bi bila visoka između 25 i 30 spratova.

Aerodrom je svoju neobavezujuću ponudu sa svim detaljima još u martu dostavio Gradu Beogradu, a sada se očekuje raspisivanje javnog poziva za prikupljanje obavezujućih ponuda. Nude i da budu manjinski partneri Gradu sa 49 odsto udela.

- Trgovinsko-uslužni deo kompleksa tog novog kongresnog centra bio bi smešten u prizemlju, na prvom i drugom spratu, poslovni prostor na nižim, a hotel na višim spratovima - pojašnjava Vlaisavljević. - Poslednja tri sprata bila bi otvorena za posetioce i imala bi razne sadržaje. Ovakva ideja već je proverena u svetu. Smatra se standardom da jedan aerodrom ima i svoj hotel.

Prvi čovek beogradskog Aerodroma ističe da je ova kompanija danas jedna od najprofitabilnijih u regionu sa godišnjim prihodima od 86 miliona evra, poslovnim prihodom većim od 66 miliona evra i profitom većim od 26 miliona evra.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Dok se većina aerodroma finansira putem duga, mi poslujemo bez kreditnih zaduženja - ističe Vlaisavljević. - U prvih pet meseci ostvareno je više od 3,2 milijarde dinara ukupnih prihoda, dok su rashodi 23 odsto niži nego u istom periodu lane. Bruto dobit u ovom periodu je 1,2 milijarde dinara.

Aerodrom je, kako navodi, u budžet Srbije uplatio deo međudividende od 500 miliona dinara, kao i 50 miliona dinara za adaptaciju pristanišne zgrade Aerodroma „Ponikve", dok je međudividenda manjinskim akcionarima, od 222 miliona dinara i dodatnih 43 miliona dinara Republici, kao većinskom akcionaru, uplaćena20. juna ove godine.

U poslednjih nekoliko godina, u oblasti infrastrukture, „Tesla" je investirao značajna sredstva.

- Ukupne planirane investicije u ovoj godini, koje se finansiraju iz sopstvenih sredstava, iznose 4,2 milijarde dinara, od čega će za unapređenja obezbeđivanja biti uloženo više od 800 miliona dinara - ističe Vlaisavljević. - Oko 3,4 milijarde dinara izdvojeno je za ostale investicione projekte, izgradnju platforme za odleđivanje i sprečavanje zaleđivanja vazduhoplova, uređenje prizemlja Terminala 1 i veznog dela između Terminala 1 i 2, rekonstrukciju i proširenje fingerskih hodnika A i C i instalaciju transportnog sistema prtljaga.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;