Divlji računi za divlju gradnju

13.07.2016. | M.L.J. | Novosti

Meštani Čajetine ne mogu da legalizuju stanove jer investitori nisu platili takse i naknade.

Žitelj Čajetine K. M. kupio je od investitora stan od 36 kvadrata. Ugovor koji su potpisali jemčio je da će ulagač legalizovati nekretninu. Ipak, neposredno pošto je završio stanove i naplatio prodaju, investitor je pobegao, a K. M. je shvatio da cela zgrada nije legalizovana. Tada su mu u opštini rekli da ne samo što mora da plati legalizaciju, već treba da podmiri i troškove uređenja zemljišta. Oni za njegov stan koštaju - 360.000 dinara!

Ovo nije jedinstven slučaj u opštini podno Zlatibora u kojoj divlja gradnja još „divlja“. Iako je prošle godine donet Zakon o ozakonjenju, koji je omogućio da se objekat legalizuje za svega nekoliko hiljada dinara, u slučajevima kada investitor ne uradi svoj deo posla građani su ostavljeni na cedilu.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Uređenje građevinskog zemljišta ne naplaćuje Ministarstvo građevine prema Zakonu o ozakonjenju, već lokalne samouprave.

- Visina takse utvrđuje se pre donošenja rešenja o ozakonjenju, u zavisnosti od klase i kategorije objekta - navode iz resornog ministarstva. - Ovim zakonom nije predviđeno plaćanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta (ranije naknade za uređivanje građevinskog zemljišta), što je bila obaveza po prethodnom zakonu.

Meštani u ovom slučaju krive lokalnu samoupravu.

- U opštini su dozvolili da investitor gradi iako nije platio uređenje zemljišta - govori revoltirani meštanin. - Kada mi sami pokušavamo da legalizujemo svoje stanove, cena ispada velika.

U opštini Čajetina nezvanično su rekli da su im „vezane ruke“ jer su građani potpisali ugovor direktno sa investitorom, koji nije ispunio odredbe. Zato im ostaje samo - da tuže.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 23.01.2022.
Sky Fort Sofia 202 m !
Gradjevinarstvo.rs 21.01.2022.
Tako je, ali Avaz Twist Tower ima visinu od...
Adi 20.01.2022.
Avaz Twist Tower Sarajevo Bosna i Hercegovi...
Nenad 12.01.2022.
Neće poskupeti kamen. Kamen struganik, prir...
zoran 12.01.2022.
Mozda ce u eurima sve poskupeti zbog nikakv...