U Kragujevcu počela izgradnja Reciklažnog centra

25.04.2016. | Slađana Obradović | Radio Televizija Kragujevac

Polaganjem kamena temeljca, zvanično je počela izgradnja Reciklažnog centra u Kragujevcu, koju sa 45 miliona dinara finansira Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Rok za izgradnju i opremanje jedinog reciklažnog centra na području centralne Srbije, je septembar, što znači da će se od jeseni primarna selekcija i odlaganje otpada odvijati po najsavremenijim standardima u Javno komunalnom preduzeću „Čistoća“.

Korist od ovog poduhvata konkretno imaju i građani, ali i Grad. U reciklažnom centru selektovaće se i odlagati otpadna ulja, farbe, kućna hemija, kao i otpadne gume, koje su Kragujevčani do sada uglavnom odlagali u kontejnerima.

Takva vrsta otpada predstvljala je problem životnoj sredini, ali i ovom komunalnom preduzeću. Smanjenje otpada i njegova pravilna selekcija uticaće na poboljšanje životne sredine.

Iako je ideja o centru postojala i ranije, njena realizacija sprovedena je posle rešavanja zaostalih problema između Grada i nadležnog Ministarstva.

Hala reciklažnog centra, njeni magacini i instalacije rade se po najsavremenijim ekološkim standardima. Grad namerava i ubuduće da realizuje planove kojima će se rešavati sistem odlaganja otpada.

Sa druge strane, javno komunalno preduzeće „Čistoća“ daljom prodajom recikliranog otpada ostvarivaće godišnji prihod, koji nije zanemarljiv, i može da dostigne iznos od 30 miliona dinara na godišnjem nivou, potvrđuju predstavnici ove firme.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...