IZOLACIJA-468X60-BANNER

Konferencija o gasu: "Severni tok 2" neophodan Evropi

21.01.2016. | Tanjug

Gasovod „Severni tok 2“ neophodan je Evropi i neće koštati evropske poreske obveznike niti jedan cent, naglašeno je na „Evropskoj konferenciji o gasu“ u Beču.

Generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV Rajner Zele rekao je da su za sigurnost u snabdevanju potrebni diverzifikacija izvora i tranzitne rute, a da EU pre svega radi na zameni ruskog gasa, što je paradoksalno, ako se ima u vidu da ruski gas pokriva 25 odsto evropskih potreba.

Zele je poručio da „Severni tok 2“ sa učešćem Austrije, Nemačke, Francuske i Holandije ne može biti „evropejskiiji“. Prema njegovimm rečima, proizvodnja gasa u Velikoj Britaniji i Holandiji u jakom je opadanju, tako da se Evropi smanjuju opcije.

Ilustracija (www.pixabay.com)

I „Gazprom“ je, na bečkoj konferenciji, podvukao značaj „Severnog toka“.

- Evropi opada proizvodnja gasa, a potreba za gasom je proteklih godina pre svega pokrivena uvozom – rekla je generalni direktor „Gazproma“ za izvoz Elena Burmistrova. Ona je ukazala da je Gazprom prošle godine u Evropu izvezao 159 milijardi kubnih metara gasa, što je jasno više od proseka proteklih pet godina.

- „Severni tok“ ne snabdeva gasom samo zapadnu Evropu, već preko čvora Baumgarten i mnoge zemlje centralne i južne Evrope – navela je Burmistrova. Ona je, ukazujući na isplativost, naglasila da Severni tok 2 neće koštati evrospke poreske obveznike niti jedan cent.

Istorijskim pad cene nafte i gasa, prema šefu OMV, ugrožava egzistenciju mnogih preduzeća.

- Preživeće samo oni koji rade stalno na svojoj profitabilnosti, imaju svoje troškove pod kontrolom i fleksibilno deluju – uveren je Zele. On je naglasio da je ova privredna grana smanjila svoje investicije za oko 400 milijardi dolara, što će, vremenski odloženo, voditi ka novoj ravnoteži između ponude i potražnje.

- Trzište je dosledno i ponekad brutalno. Pokušaji politike da reguliše tržište i ogranični ga nisu puno uticali na cene, kao ni kriza između Saudijske Arabije i Irana – objasnio je Zele.

Šef Nadzornog odbora „Gazproma“ Viktor Zbukov upozorio je da će, zbog aktuelno niskih cena, izostati potrebne investicije u infrastrukturu. To bi se, kako smatra, moglo odraziti velikim problemima na tržištu nafte i gasa.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Jovan Vranjes 01.02.2023.
Zemljiste je bilo opstinsko,kupili smo ga i...
Pablo 01.02.2023.
Nema gradnje nikakve gospodo preduzetnici. ...
Nena 31.01.2023.
Ima li nade da se u Sadovima kod zeleznicke...
Jovan Vranjes 30.01.2023.
Da li cemo mi koji odavno trazimo legalizac...
DARKO 30.01.2023.
Ne može legalizacija objekata građenih na t...

;