INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Zašto je privatnost doma neophodna za odmor i relaksaciju

30.05.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Kako se nabolje odmoriti i relaksirati od ubrzanog načina života koji donosi moderno doba? I telu i umu neophodna je relaksacija posle svih izazova i napora svakodnevice i zato je važno naći vremena za predah, za povratak sebi, unutrašnji mir i lepe misli.

Ilustracija (Foto: Pexels)

Svako će najbolje znati šta mu najviše prija da se oseća bolje. Da li je to odlazak u prirodu, duga šetnja, vožnja bicikla ili nešto mirnije, opuštenije kao sunčanje i plivanje na gradskim plažama i bazenima.

Mnogi najviše vole da se povuku u privatnost svog prostora u kući ili stanu. Da se najpre opuste dremajući u fotelji, a onda posvete nekoj omiljenoj aktivnosti koja ih ispunjava.

Oni koji imaju uslove rado će se odmarati u svom dvorištu, možda pored bazena, a neki to mogu priuštiti u svom luksuznom stanu u kome privatni bazen više nije retkost.

Pominjemo bazene zato što se dosta ljudi opredeljuje da u svom dvorištu imaju uređen bazen ili tokom leta postave montažni bazen dovoljnih dimenzija da u njemu mogu da uživaju. Takvih bazena, raznih veličina i konstrukcija, sve je više u prodaji. Od manjih za decu, do velikih za sve članove porodice.

Bazeni za lepše leto

Uživanje pored privatnog bazena, zaštićenog od pogleda sa strane, pruža jedinstveno iskustvo opuštanja, udobnosti i privatnosti. Privatni bazen je vaša oaza mira gde se potpuno prepuštate trenucima uživanja daleko od očiju komšija ili radoznalih prolaznika.

Oko bazena postavite udobne ležaljke za sunčanje i upijanje topline i zdravlja. Ali bez preterivanja jer dugo izlaganje sunčevim zracima može i da škodi. Sklonite se pod suncobran i tu, u baštenskoj garnituri sa mekim jastucima, nastavite da leškarite i sanjarite.

Ilustracija (Foto: Pexels)

Privatni bazeni vraćaju čari vode, osveženja, opuštanja, oslobađanja od napetosti. Vraćaju neke slike mora i leta. I sam pogled na vodu pojačava osećaj prirodnog ambijenta, unosi mir, spokoj i zadovoljstvo.

Bilo da ste sami ili delite zadovoljstvo sa porodicom i prijateljima, uređeno dvorište sa privatnim bazenom pruža idealno okruženje za uživanje i druženje. Prija i u večernjim satima, još prijatnije uz diskretno osvetljenje oko bazena.

Privatnost za punoću doživljaja

Uživanje kraj privatnog bazena zaštićenog od pogleda sa strane pruža vam priliku da uživate u jednostavnim zadovoljstvima života. Privatnost je važan preduslov da možete da se prepustite osećaju mira i slobode. Pomisao da ste izloženi radoznalim pogledima sigurno bi kvarila taj fini osećaj zaštićenosti u svom i svetu svojih najbližih.

Zaštita bazena ne mora biti visoki zid, može biti prirodna barijera u vidu žive ograde sa biljkama koje prave gustu zaštitu, ili reda četinara, vinove loze pa da imate i grožđa. Uz redovno održavanje to može biti i ukras u dvorištu.

Ilustracija (Foto: Pexels)

Zaštitu mogu napraviti platneni paneli kao privremena zaštita dok traje sezona korišćenja bazena. Lako se i postavljaju i skidaju, prema potrebi.

Dobro je imati bilo kakvu zaštitu privatnog bazena od radoznalih pogleda. Oni remete vaš mir, mogu biti i zloupotrebljeni, a naročito ako ste popularna ličnost u svojoj sredini ili šire, pa možete osvanuti i na društvenim mrežama uz provokativne komentare.

Uveče spustite zavese i uživajte u samo vašem svetu

Kada uđete u svoju sobu, zatvorite vrata za sobom i spustite zavese na prozoru, ušli ste u samo vaš svet. Osećate se potpuno zaštićeno, niko vam neće smetati, a brige i probleme ostavite ispred vrata. Ionako ih nećete rešiti tada.

Svakodnevni nemirni svet ostao je van vašeg malog ali bogatog sveta, ispunjenog onim što volite da radite. Tu ste potrebni sebi, za svoje misli i planove, bez pritisaka i očekivanja drugih.

Ilustracija (Foto: Pexels)

U privatnosti svoje sobe možete se fokusirati na ono što vam najviše prija, uživati u omiljenoj knjizi, seriji ili filmu, ili jednostavno ležati i razmišljati o životu. I tako opušteni utonuti u miran okrepljujući san.

Spuštene zavese na prozoru štite vas od pogleda iz susedne zgrade ili sa ulice ako živite u prizemlju. Pored više praktičnih razloga, zavese stvaraju i željenu atmosferu u vašem prostoru.

Prednosti rolo zavese

Rolo zavese su popularan izbor za prozore zbog svojih praktičnih, estetskih i funkcionalnih karakteristika. Jednostavne su i elegantne i lako se uklapaju u različite stilove enterijera, od klasičnog do modernog.

Izrađuju se po meri, od kvalitetnih materijala u svim bojama. Kvalitet garantuje dugotrajnost upotrebe. Cena rolo zavese zavisi i od materijala za izradu i od površine prozora na koji se montira.

Ilustracija (Foto: Pexels)

Rolo zavese su dostupne kao modeli sa i bez zaštitne maske. Montiraju se na plafon, zid ili okvir prozora. Povlače se ručno ili preko daljinskog upravljača i omogućavaju odličnu kontrolu svetlosti tokom dana i privatnosti u prostoriji.

Zašto je privatnost važna

Privatnost je osnovna ljudska potreba koja omogućava slobodu izražavanja, ponašanja, zaštite ličnih podataka i informacija od moguće zloupotrebe.

Danas se svaki lični podatak može zloupotrebiti na štetu pojedinca. Zato je zaštita privatnosti neophodna za očuvanje individualnih prava, bezbednosti i slobode, kao i za održavanje poverenja i osećaja lične sigurnosti u svakom pogledu.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nenad 12.06.2024.
Samo da je ne zatvore kao Pailulsku. Više n...
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...

;