INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Fakultet umesto "arsenala"

18.01.2016. | M. Đošović | Novosti

Grad je pre skoro punu deceniju od „Zastave“ otkupio vojnoindustrijski kompleks iz 19. veka, ali je tek sada tu imovinu uknjižio kao vlasništvo lokalne samouprave, a bira se i idejni projekat rekonstrukcije tog dela „Kneževog arsenala“. Kada ovi autentični objekti, pod zaštitom države, budu renovirani – u tom prostoru će se smestiti Filološko-umetnički fakultet.

Pokrovitelj ovog projekta je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a na sednici Saveta za revitalizaciju ovog kompleksa postignut je dogovor da Univerzitet do završetka tog zahtevnog posla iznajmi Dom vojske za potrebe FILUM. I taj objekat predstavlja arhitektonski biser u centru grada, iako je reč o modernoj građevini.

Renoviranje Doma trebalo bi da bude završeno do početka nove školske godine. Oko dve hiljade studenata i profesora na raspolaganju će imati oko 3.500 kvadratnih metara, a onda će se preseliti u nekadašnji Vojnotehnički zavod, čiji objekti su pod zaštitom države i prostiru se na oko 6.500 kvadratnih metara.

Sa poslednje sednice Saveta za revitalizaciju saopšteno je da je reč o projektu od nacionalnog značaja, kao i da taj deo „Kneževog arsenala“ neće predstavljati samo mesto za okupljanje akademskih građana već će renovirani objekti prve fabrike topova na Balkanu (izgrađena 1853. godine) biti atraktivna lokacija i za sve posetioce grada.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;