Fakultet umesto "arsenala"

18.01.2016. | M. Đošović | Novosti

Grad je pre skoro punu deceniju od „Zastave“ otkupio vojnoindustrijski kompleks iz 19. veka, ali je tek sada tu imovinu uknjižio kao vlasništvo lokalne samouprave, a bira se i idejni projekat rekonstrukcije tog dela „Kneževog arsenala“. Kada ovi autentični objekti, pod zaštitom države, budu renovirani – u tom prostoru će se smestiti Filološko-umetnički fakultet.

Pokrovitelj ovog projekta je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a na sednici Saveta za revitalizaciju ovog kompleksa postignut je dogovor da Univerzitet do završetka tog zahtevnog posla iznajmi Dom vojske za potrebe FILUM. I taj objekat predstavlja arhitektonski biser u centru grada, iako je reč o modernoj građevini.

Renoviranje Doma trebalo bi da bude završeno do početka nove školske godine. Oko dve hiljade studenata i profesora na raspolaganju će imati oko 3.500 kvadratnih metara, a onda će se preseliti u nekadašnji Vojnotehnički zavod, čiji objekti su pod zaštitom države i prostiru se na oko 6.500 kvadratnih metara.

Sa poslednje sednice Saveta za revitalizaciju saopšteno je da je reč o projektu od nacionalnog značaja, kao i da taj deo „Kneževog arsenala“ neće predstavljati samo mesto za okupljanje akademskih građana već će renovirani objekti prve fabrike topova na Balkanu (izgrađena 1853. godine) biti atraktivna lokacija i za sve posetioce grada.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Marko 14.04.2021.
Kako se prijaviti za zamenu stolarije na ku...
Tanja 14.04.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije, i ...
Ako ministarka bude dinamicna kaokada je bi...
Adrijana 13.04.2021.
Kako da se prijavim za subvenciju promene s...
Ivan 13.04.2021.
Gde se prijaviti za stolariju i izplciju ku...