Na putevima i prugama radovi vredni 4,5 milijarde evra

28.12.2015. | Beta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je vrednost svih radova koji se trenutno izvode na železničkoj i putnoj mreži u Srbiji oko 4,5 milijarde evra.

Navela je da je ove godine u Srbiji rekonstruisano 120 kilometara pruga i objasnila da je to prvi put da se u Srbiji rekonstruiše više od 50 kilometara pruge i da vozovi mogu ići brzinom od 120 kilometara na sat.

www.pixabay.com

- Plan je da u 2016. bude dodatno rekonstruisano 250 kilometara pruge – rekla je ministarka i dodala da je cilj i da se pruga Beograd-Bar vrati na projektovanu brzinu između 80 i 100 kilometara.

U putnoj mreži, prioritet za 2016. godinu biće i Koridor 11, najavila je Mihajlovićeva i dodala da se u januaru može očekivati zaključenje ugovora za deonicu Surčin-Obrenovac.

- Kada se potpiše ugovor Surčin-Obrenovac, nema čekanja. Početkom građevinske sezone, u martu, možemo da počnemo radove – rekla je Mihajlovićeva.

Istakla je i da su za narednu godinu u planu razgovori oko deonice Požega-Preljina i naglasila da je spremna sva projektno-tehnička dokumentacija.

- U 2016. godini u celoj Srbiji treba da se rehabilituje više od 200 kilometara puta, i to će biti finansirano iz kredita „Svetske banke“ i „Evrospke investicione banke“ i sredstvima Vlade Srbije – precizirala je Mihajlovićeva.

Sledeće godine, kako je dodala, očekuje se dogovor u Parizu o načinu finansiranja auto-puta Niš-Merdare-Priština-Albanija, a do marta će biti gotova projektno-tehnička dokumentacija.

Ministarka je najavila i da će Koridor 10 biti završen sledeće godine ili početkom 2017.

- Ove godine imali smo deonicu Srpska kuća-Levosoje od osam kilometara, koja je dodeljena kroz javni poziv konzorcijumu domaćih kompanija. To je prvi put da je neku deonicu na Koridoru 10 radio srpski konzorcijum i oni će to završiti do decembra 2016. godine – rekla je Mihajlovićeva.

Srbija, prema njenim rečima, može da očekuje da će krajem sledeće godine imati kompletno završen Koridor 10.

- Sledeće godine Srbija će imati urađeno 90,7 kilometara auto-puta, a ove godine izgrađeno je 91,1 kilometar. To je skoro duplo više od evropskog proseka koji je 55 kilometara – dodala je ministarka.

Mihajlovićeva je rekla da je ove godine potrošen sav novac za kapitalne investicije u Ministarstvu građevinarstva i da je efikasnost budžeta 98 odsto.

Dodala je da se drugi deo novca nalazi u javnim preduzećima koja su povećala svoju efikasnost na 60 odsto, dok je pre godinu i po bila 25 odsto, tako da, kako je objasnila, neće biti penala.

Budžet ministarstva za narednu godinu je 31 milijarda dinara, a od toga, kako dodaje, 12,5 milijardi namenjeno je samo za kapitalne investicije.

Govoreći o ranije najavljenom spajanju javnih preduzeća „Putevi Srbije“ i „Koridora Srbije“, Mihajlovićeva je rekla da je dogovoreno da preduzeće „Koridori“ nastavi da radi dok se ne završi Koridor 10.

- To je do kraja sledeće godine ili do početka 2017. To preduzeće je osnovano za Koridor 10 i kada se taj projekat završi više neće biti razloga da postoji – rekla je Mihajlovićeva.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Milan 09.10.2019.
Da, sve je to lepo u teoriji. Međutim kao i...
Maxs 24.09.2019.
Pa neka plate 50€ i neka prijave radnike na...
Darko 23.09.2019.
Teško da će neko južno od Save da se vraća ...
Шумадинац 16.09.2019.
1. Смедерево - Зрењанин - Кикинда - Хоргош....
Darko 09.09.2019.
Po zakonu za sve nelegalno izgrađene objekt...