Rusija zove Kinu da gradi železnicu do Arktika

08.12.2015. | Tanjug

Rusija želi da Kina učestvuje u izgradnji železnice za prevoz tereta do luka na Arktiku ili Severnomorskom putu, izjavio je potpredsednik ruske vlade, Dmitrij Rogozin, a prenosi „Russia Today“.

- Integrisani razvoj Severnomorskog puta je garancija celogodišnje bezbednosti teretnih isporuka, kako inostranih tako i domaćih – rekao je danas Rogozin na forumu o razvoju Arktika u Sankt Petersburgu.

Potpredsednik ruske vlade je pozvao vladine agencije odgovorne za ovaj projekat da primene nove tehnologije, navodeći da Rusija poseduje sve potrebne tehnološke mogućnosti.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je u junu ove godine potpisao ukaz o razvoju Severnomorskog puta, rute koja povezuje Atlantski i Tihi okean preko severne obale Sibira.

Tim putem se vreme trajanja putovanja od Kine do Evrope smanjuje za najmanje 12 dana u poređenju sa tradicionalnom rutom kroz Suecki kanal, dok je u vreme Sovjetskog saveza Severnomorski put uglavnom bio korišćen za snabdevanje hranom izolovanih naselja u području ruskog Arktika.

Rusija želi da duž ove rute poveća kapacitet pošiljki sa aktuelnih četiri miliona tona na 80 miliona tona u narednih 15 godina, navodi Russia Today.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Cane 02.08.2021.
To rušenje objekata ne ide nikom u prilog,p...
Jovan Vranjes 02.08.2021.
Opstina zemun nam je prodala placeve sve po...
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece