Srbija traži novac za krak gasa do Bugarske

15.10.2015. | B-92

Srbija će na predstojećoj sednici Ministarskog saveta „Energetske zajednice“ (EZ) u Tirani tražiti što veću donaciju od EU za izgradnju gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Za projekat gasne konkecije Niš-Dimitrovgrad, koji je od velikog značaja za Srbiju i regionalno povezivanje, insistiraćemo na sednici EZ 16. oktobra u Tirani da se izdvoje veća finansijska sredstva u vidu donacija za taj projekat – rekla je državna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike Mirjana Filipović. - Projekat je spreman i očekujemo da će se naći način da se zatvori finansijska konstrukcija, kazala je ona i podsetila da je Bugarska već dobila grant od EU za celu svoju deonicu tog projekta, a Srbija samo mali deo, i zato će traziti više.

Ona je podsetila da je EZ već proglasila prioritetnim projekte gasnih i elektro regionalnih interkonekcija i zato će Srbija insistirati da se nađu adekvatna finansijska sredstva za te projekte.

- Već imamo naznake i obećanja da će biti još sredstava za nas – rekla je Filipović.

Ona je dodala i da očekuje i da će na sednici tog saveta u Tirani biti usvojena i neka pitanja oko kojih je Srbija „protestovala“ i želela da se isprave, a odnose se na objedinjene procedure raznih vrsta dozvola, kao i primenu direktiva koje se odnose na energetsku efikasnost.

„Srbija je“, podsetila je, „poslednjih godinu i po dana dobila dosta pozitivnih ocena od EZ, posebno posle restrukturiranja ’Srbijagasa’ i razdvajanje delatnosti te kompanije na nezavisnog transportera i distributera tokom ove godine, što je urađeno u saradnji sa kolegama iz EZ“.

- Sada predstoji finansijsko restrukturiranje „Srbijagasa“ koje se radi u saradnji sa „Svetskom bankom“ – napomenula je Filipović. Ona je istakala da je za Srbiju bitno da se sve više čuje naš glas u EZ jer naša zemlja prednjači po primeni pravila EZ.

Filipović, koja je prisustvovala otvaranju „Međunarodnog sajma energetike i ekologije“, ukazala je na značaj tog sajma za razvoj privrednih aktivnosti u Srbiji i privlačenje investicija u energetici. Ona je najavila da je Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje će sutra predstaviti na „Sajmu energetike“.

- Taj zakon je usaglašen sa stručnjacima i pravilima „Energetske zajednice“ – rekla je Filipović i dodala da će izmane tog zakona omoguciti veće privlačenje investicija u rudarstvo, skraćenje postupaka za dobijanje dozvola.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Edin 28.05.2020.
Kako mogu poruciti ove bruseve za poliranje...
Jugoslav 26.05.2020.
Poštovani, Sve ovo je dobro i lepo objašnj...
Milan 18.05.2020.
Koja je preporucena debljina osb ploce kad ...
Darko 11.05.2020.
Još jedan razlog više da se pravi autoput R...
Шумадинац 11.05.2020.
И тако сваке године по 10 дана? Занимљив си...