Nad Trebinjem još dva grada

07.10.2015. | M. Filipović / R. Gutić | Novosti

Ako se ostvare ambiciozni planovi vlasti Srpske, Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i režisera Emira Kusturice iznad Trebinja, na Crkvini, biće izgrađen velelepni sakralni grad koji će podsetiti na atinski Akropolj i doneće novi sjaj celoj Hercegovini!

Planirano je da gradnja novog srpskog duhovnog i kulturnog centra, koji će da se prostire na nekoliko hiljada kvadrata, počne već na proleće. Novi grad na Crkvini biće smešten uz Hercegovačku Gračanicu.

Predviđeno je da ima dva centralna trga, mnoštvo zelenih površina, a osim monaških kelija, i verskih objekata, tu će biti i otvoreni javni prostori, popločane površine, muzeji, škole, fakulteti, pozorišta, instituti...

Još se razmatra ideja proslavljenog režisera da se novi grad opasa zidinama po uzoru na Svetu Goru. U svom sastavu grad će imati i nekoliko hotela, hostela, restorane... Predsednik Srpske Milorad Dodik je izjavio je da je cilj projekata razvijanje turističkih potencijala ovog grada i Hercegovine.

Uporedo sa ovim, u okolini Trebinja počeće još jedan važan projekat. Biznismen Rodoljub Drašković u ponedeljak je ozvaničio početak gradnje „Grada sunca“, turističkog kompleksa na trebinjskom lokalitetu Dražinska gora na 80 hektara površine. Tom projektu takođe se pridružio Kusturica. Draškovićeva preduzeća će za ovaj poduhvat obezbediti budžet od 20 miliona evra godišnje.

On je rekao da će, u sklopu ovog grada, u saradnji sa preduzećem HET „Trebišnjica“, biti izgrađen akva-park sa olimpijskim bazenom, a u saradnji sa Kusturicom „Filmski grad“.

Funkcionalnost

Kusturica je objasnio da se vodilo računa da se, kad se bude gradio grad na Crkvini, zadovolje gradske funkcije s jedne strane, a s druge strane da se jednostavno u tom nizu kućica nađe mesto za pozorište i sve ono što nedostaje Trebinju.

- Sve to na ovoj visini može da bude čak i jače nego da je napravljeno u samom gradu – rekao je Kusturica.

Aerodrom

Prema Draškovićevim rečima, u okviru „Grada sunca“ biće izgrađen hotel sa šest zvezdica, staza za Formulu jedan, biciklistička i trim staza, hala sportova sa otvorenim terenima, golf tereni, aerodrom i drugi sadržaji koji čine jedan impozantan projekat kao što je ovaj.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...
Marko 05.05.2021.
Sve piše, osim kako i gde da se prijavimo.....
Vesna 04.05.2021.
Kako mogu da se prijavim za tu subvenciju k...
Ozrenka 03.05.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije na ...