INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Švedska ukida doživotne stambene kredite

09.09.2015. | Novosti

Švedska vlada želi da stavi tačku na mogućnost uzimanja specifičnog stambenog kredita koji obavezaju samo isplatu kamate dok se odlaganje isplate glavnica duga može odlagati u nedogled, kakav postoji samo u toj zemlji.

Vlasnici nekretnina u Švedskoj moraće da otplate svoj dug u razumnom roku, saopštila je švedska vlada koja se dogovorila sa opozicijom da se ukinu doživotni stambeni krediti.

Vlada u Stokholmu će predložiti zakon kojim se ukida ova švedska specifičnost koja omogućava najsolventnijim domaćinstvima da plaćaju samo kamate na stambene kredite dok glavnicu duga uopšte ne ispaćuju ili toliko sporo da ta otplata može ponekad „i vekovima“ da traje, preneo je AFP.

Ministarstvo finasija je najavilo da će predložiti zakon kojim se omogućava inspekcija finasijskog sektora o regulativama rokova za isplatu dugova.

- Uvođenjem obaveze o isplati glavnice kreditnog zajma, otklonićemo zabrinutost finasijskog sektora u pogledu duga švedskih domaćinstava – saopšteno je iz Ministarstva finasija.

Ovo je drugi put kako Stokholm pokušava da okonča sa ovakvom tradicijom koju pojedini međunarodni činiocima, između ostalih i „Međunarodi monetarni fond“ (MMF), smatraju neobičnom.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;