Švedska ukida doživotne stambene kredite

09.09.2015. | Novosti

Švedska vlada želi da stavi tačku na mogućnost uzimanja specifičnog stambenog kredita koji obavezaju samo isplatu kamate dok se odlaganje isplate glavnica duga može odlagati u nedogled, kakav postoji samo u toj zemlji.

Vlasnici nekretnina u Švedskoj moraće da otplate svoj dug u razumnom roku, saopštila je švedska vlada koja se dogovorila sa opozicijom da se ukinu doživotni stambeni krediti.

Vlada u Stokholmu će predložiti zakon kojim se ukida ova švedska specifičnost koja omogućava najsolventnijim domaćinstvima da plaćaju samo kamate na stambene kredite dok glavnicu duga uopšte ne ispaćuju ili toliko sporo da ta otplata može ponekad „i vekovima“ da traje, preneo je AFP.

Ministarstvo finasija je najavilo da će predložiti zakon kojim se omogućava inspekcija finasijskog sektora o regulativama rokova za isplatu dugova.

- Uvođenjem obaveze o isplati glavnice kreditnog zajma, otklonićemo zabrinutost finasijskog sektora u pogledu duga švedskih domaćinstava – saopšteno je iz Ministarstva finasija.

Ovo je drugi put kako Stokholm pokušava da okonča sa ovakvom tradicijom koju pojedini međunarodni činiocima, između ostalih i „Međunarodi monetarni fond“ (MMF), smatraju neobičnom.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Suza 06.05.2021.
Kako se odrzavaju betonske kade?
Biljana 05.05.2021.
U mnogim zgradama u bg place se grejanje in...
Marko 05.05.2021.
Sve piše, osim kako i gde da se prijavimo.....
Vesna 04.05.2021.
Kako mogu da se prijavim za tu subvenciju k...
Ozrenka 03.05.2021.
Kako da se prijavim za zamenu stolarije na ...