INFONET-468X60-BANNER

Počelo rušenje divljih objekata na Zlatarskom jezeru

20.10.2009. | Blic

Radnici Komunalnog preduzeća "3. septembar" iz Nove Varoši juče (19. oktobar 2009. godine) su na Zlatarskom jezeru uz asistenciju republičke građevinske inpekcije i policije počeli sa rušenjem prvih 11 od ukupno 35 vikendica koje su bespravno podignute na obalama tri jezera u kanjonu Uvca.

Preostala 24 objekta podignuta na posedu javnih preduzeća "Srbijavode" i "Srbijašume", prema najavi nadležnih, biće porušena čim vremenske prilike dozvole, a radove će sa oko 2,2 miliona dinara finansirati Ministarstvo za zaštitu životne sredine i prostorno planiranje.

Radnici komunalnog preduzeća juče su krampovima i macolama, bez prisustva vlasnika objekata, sa zemljom najpre sravnili odbjekte veličine oko 15 kvadrata zidane u rukavcu Zlošnice, a zatim i nastrešicu od čamove građe ispred kamp-kućice na mestu Razdolje i temelje dva objekta koje su vlasnici sami uklonili.

- Sve vikendice predviđene za rušenje sagrađene su na državnom zemljištu i u neposredoj zoni zaštite Zlatarskog jezera koje je sa svojom okolinom deo Specijalnog rezervata prirode "Uvac" i u kojoj je zabranjena bilo kakva gradnja. Nakon rušenja parcele će biti očišćene od građevinskog materijala, a zemljište vraćeno prvobitnoj nameni - kaže republički inspekotor Milan Štetić.

Kako bi sačuvali svoje objekte od bagera i potpunog uništenja, većina vlasnika vikendica predviđenih za rušenje proteklih dana je sama uklonila svoje objekte. U akciji koju je još pre dve godine sprovela republička građevinska inspekcija u saradnji sa nadležnim ministarstvom, u zaštićenoj zoni Zlatarskog, Uvačkog i Radoinskog jezera popisano je blizu 50 bespravno sagrađenih vikendica, a njihovim vlasnicima u dva navrata uručena su rešenja o rušenju.

Nakon objekata sagrađenih na državnom zemljištu, koji će se prvi naći na udaru, u drugoj fazi će biti porušeno i preostalih 210 vikendica podignutih na privatnim parcelama.

Skočile cene placeva

Pojedini meštani sela na obalama Zlatarskog jezera proteklih nedelja su za nekoliko puta digli cene placeva. Vikendaši koji su bili prinuđeni da svoje objekte sele sa državnih na privatne parcele, tako su ar placa,u zavisnosti od lokacije, poslednjih dana plaćali od hiljadu do 1.500 evra.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;